Банкеръ Daily

Свят

Швейцарците гласуват на два референдума - за оръжията и за пенсиите

Два референдума се провеждат днес в Швейцария  - за затягане на правилата за придобиване на огнестрелно оръжие и за промяна в данъчното законодателство на компаниите с цел повече постъпления в пенсионните фондове, предаде ТАСС. 

Първото предложение е за забрана да се продава автоматично оръжие и да се ограничи продажбата на полуавтоматично оръжие. Целта е съобразяване с директива на Европейския съюз, приета след терористичните нападения през 2015 г. Швейцария не членува в ЕС, но не може да не спазва тази директива, защото това ще означава излизането на страната от Шенгенската зона.

ЕС прие нови рестрикции за носенето и притежаването на автоматични и полуавтоматични оръжия след смъртоносните терористични атаки в Париж през 2015 година, при които загинаха 130 души. Промените в европейското законодателство бяха посрещнати с неодобрение в Швейцария – страна, където притежаването на оръжие е дългогодишна традиция. След като приключат задължителната си военна служба на всички мъже е разрешено да запазят армейските си пушки. По закон в Швейцария собствениците на огнестрелни оръжия са задължени да имат разрешително, но то се вади относително лесно.

Швейцария е на 16-о място в света по притежание на оръжие (по данни от 2017 г.) и правилата ѝ не съответстват на новите стандарти. Брюксел призовава правителството ѝ да промени законите, за да ги направи съвместими с европейските ограничения. В отговор швейцарските депутати одобриха реформи, които обаче ЕС смята за недостатъчни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във