Банкеръ Daily

Свят

Швейцарците гласуват мерки за ограничаване на имиграцията

Швейцария решава на референдум мерки за ограничаване на имиграцията. Предложението е да бъде ограничен броя на имигрантите на 0.2% от броя на населението, или едва 16 хил. души годишно.

Въпреки че безработицата в страната е ниска, много швейцарци се притесняват за жизнения си стандарт. Поддръжниците на тази инициатива твърдят, че Швейцария е пренаселена и хората са недоволни от поскъпването на наемите и претъпкания обществен транспорт. Според противниците, сред които и правителството, обаче тази идея би имала катастрофални последици за швейцарската икономика, която е силно зависима от чуждестранни работници.

Гражданите трябва да решат и дали да премахнат данъчните облекчения за чужденци, както и за задължително съхраняване на държавните златни резерви в страната.

Според последните проучвания на общественото мнение обаче и трите предложения няма да бъдат одобрени, пише Ройтерс.

Инициативите бяха подложени на допитване, след като събраха  необходимите 100 хил. подписа. За да бъде приета, всяка от тях трябва да получи не само мнозинство от гласовете, но и да бъде подкрепена в повечето кантони.

Ако второто предложение за съхраняване на държавните златни резерви мине, Швейцарската национална банка ще бъде принудена да купи около 1500 тона злато през следващите 5 години, за да увеличи дела на активите си в злато до 20% от сегашните под 8%, сочат изчисления на анализатори. 

Ако пък третата инициатива за премахване на данъчните привилегии за чужденци мине на референдума, промените ще засегнат предимно богаташи от други държави, които се установяват в алпийската страна, за да намалят данъчното си бреме.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във