Банкеръ Daily

Свят

Швейцарците гласуват дали да може да бъдат следени

Швейцарците решават днес на референдум дали разузнаването да засили способностите си за борба с нарастващите заплахи. Новият закон, който още не е влязъл в сила, ще разреши на Федералната разузнавателна служба и другите служби да послушват телефоните, да преглеждат имейлите, да следят интернет активността и да поставят скрити камери и микрофони на заподозрени, ако получат специално разрешене за това.

Референдумът беше искан от противниците на новия закон. Според тях ще бъдат нарушени гражданските свободи, мерките няма да бъдат достатъчни за справянето с тероризма и ще бъде застрашен неутралитетът на Швейцария.

Гражданите трябва също и да изразят отношението си към обществените инициативи за повишаване на пенсиите и прехода до 2050 година към "зелена икономика", която да пести природните ресурси.

Според допитванията, направени непосредствено преди референдума, законът за разузнавателните служби ще бъде подкрепен, а двете обществени инициативи ще бъдат отхвърлени. Така призоваха да се гласува и правителството, и партиите с дясна и центристка ориентация, които имат мнозинство в парламента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във