Банкеръ Daily

Свят

Швейцарци на протест срещу 5G мрежите

Все повече швейцарци се присъединяват към призивите за протест изграждането на 5G мрежа за следващо поколение мобилен интернет.  Швейцария е сред първите държави, поръчали изграждането на такава мрежа. Според недоволните антените за новата технология излъчват радиация,която е опасна за здравето. Националният оператор Суиском обаче планира до края на  годината 90 процента от населението да има достъп до 5G.

В края на септември в столицата Берн е обявен голям протест, а няколко кантона бяха призовани от свои граждани да спрат изграждането на мрежата. Женева беше един от кантоните, който беше принуден да спре въвеждането на 5G заради онлайн петиция на своите граждани. Противниците на технологията искат федералното правителство да наложи мораториум за кулите на 5G мрежата. Досега в Швейцария са активирани 334 антени за 5G, твърдят властите в страната. Спирането на процеса не е лесно, защото на много места операторите модернизират старите кули за 4G, за което не им трябват позволения от правителството, съобщи АФП.

През юли швейцарски публикуваха изследване за потенциалното вредно въздействие на честата употреба на мобилни телефони сред подрастващите. Научно изследване установи,че така наречената работа на фигуративната памет - способността да се помним абстрактни форми - може да се влоши, ако мозъкът често е подложен на високочестотни електромагнитни полета.

Това проучване установи, че радиацията е оказала значително въздействие върху дясната половина на мозъка, където е разположена фигуративната памет, сред подрастващите, които държат телефона на дясното си ухо при разговор. Питър Келин - президент на базираната в Базел група "Лекари за опазване на околната среда", предупреждава, че 5G използва много къси вълни, които ще се абсорбират от кожата. Той добави, че кожата вече е изложена на вредното въздействие на ултравиолетовото лъчение. 5G може да представлява допълнителен риск от рак.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във