Банкеръ Daily

Свят

Шведите ще си работят от вкъщи поне до Нова година

Шведското правителство обяви, че насърчава работата от дома поне до Нова година. Това става, след като страната премина прага от 80 хиляди заразени с коронавирус, съобщава АФП.

Агенцията за обществено здраве отбеляза, че „ако контактите отново се увеличат, съществува значителен риск от ново разпространение през есента“.

В четвъртък Швеция обяви нови 318 потвърдени случая на COVID-19, като общият им брой достигна 80 100. В страната са регистрирани общо 5 739 смъртни случая, свързани с новия коронавирус.

Още от началото на пандемията страната само препоръчваше хората да спазват социална дистанция, да работят от вкъщи там, където е възможно и да избягват градския транспорт. Единствената забрана бе за събиране на повече от 50 души, както и ограничения при посещението на старчески домове. Заведенията останаха отворени, но не можеше да се поръчва директно от бармана. Правителството описваше многократно пандемията като "маратон, а не спринт" и бе категорично, че те са избрани, за да действат по-дълго.

Стратегията на Швеция не бе насочена към това да се запази икономиката, но все пак властите заявиха, че ако държат бизнесите отворени, безработицата, фалитите и загубите ще са по-малко. Според проучване на скандинавската банка SEB през периода на карантината шведите са харчели повече пари от съседите си. Но дори и това не им е помогнало - тази година икономиката на Швеция ще се свие с 5%.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във