Банкеръ Daily

Свят

Шведите избират нов парламент

Тази неделя в Швеция избират нов парламент, съобщава Ройтерс. За съставяне на следващото правителство в оспорвана надпревара се борят управляващият ляв блок и дясната опозиция.

В настоящия състав на шведския парламент има осем политически партии - четири леви и четири десни. Партиите трябва да получат най-малко 4 процента от подадените гласове, за да влязат в 349-местния еднокамарен парламент - Риксдаг. Изборната система е пропорционална.

Досегашният министър-председателят Магдалена Андершон от Шведската социалдемократическа работническа партия се надява да удължи 8-годишното управление на партията си.

В предизборната си кампания социалдемократите обещават подобряване на ефективността на социалната държава, повече възобновяеми енергийни източници и борба с престъпността.

Основният съперник на социалдемократите - консервативната Умерена коалиционна партия с лидер Улф Кристершон, обещават намаляване на данъците, по-добро образование, повече ядрена енергия и по-резултатно справяне с престъпните банди.

В бъдещия парламент социалдемократите на Андершон ще разчитат за съставянето на парламент на подкрепата на Партията на зелените, на бившите комунисти от Лявата партия и на Партията на центъра.

Последните две политически сили обаче имат сериозни разногласия помежду си и не искат да влизат в пряко сътрудничество.

Традиционната десница в лицето на Умерената коалиционна партия е готова да управлява заедно с "Либералите", Християндемократическата партия и дори с косвената подкрепа на крайнодясната формация "Шведски демократи".

Бъдещият министър-председател ще трябва да завърши процеса по членството в НАТО съвмество със съседна Финландия.

След нахлуването на Русия в Украйна крайната десница, а след това и социалдемократите, които в миналото бяха против членство в НАТО, промениха позицията си. Сега против са единствено Партията на зелените и бившите комунисти, които днес са представлявани от Лявата партия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във