Банкеръ Daily

Свят

Швеция затяга мерките, но не и за ваксинирани възрастни хора

Андерс Тегнел

Швеция ще облекчи ограниченията за възрастните обитатели на социалните домове, които вече са ваксинирани срещу коронавирус, но правилата за страната като цяло ще бъдат затегнати. Това съобщава главният епидемиолог на страната Андерс Тегнел в интервю за всекидневника "Дагенс нюхетер", публикувано днес и цитирано от Ройтерс.

"Обсъдихме как могат да живеят тези, които са изцяло ваксинирани, и мислим, че може да бъде малко по-различно от силно ограничителния начин, който налагаме досега", казва Тегнел.

Той отбелязва, че що се отнася до отслабването на рестрикциите като цяло Швеция не трябва да следва британския пример с огласения от премиера Борис Джонсън твърд график, защото в Швеция не е имало такъв локдаун като във Великобритания.

"Когато видим, че разпространението на заразата е малко по-стабилно, можем да започнем бавно да намаляваме броя на ограниченията", заявява Тегнел.

"Дагенс нюхетер" пише, че облекчените правила за пациентите в старческите домове, получили две дози от ваксината, ще бъдат огласени утре. Според вестника, 80 на сто от обитателите на такива домове в Швеция са получили първата доза, а 64 на сто са преминали цялата имунизация с по две дози.

Facebook logo
Бъдете с нас и във