Банкеръ Daily

Свят

Швеция въведе граничен контрол по границата с Дания

Швеция въведе задължителна проверка на документите на пътниците на автобуси, фериботи и влакове, влизащи в страната от територията на Шенгенското пространство.

Решението влезе в сила в полунощ местно време днес в съответствие със закона, приет от шведския парламент през декември, целящ намаляване на притока на бежанци в страната. Законът ще бъде валиден до 21 декември 2018 година.

От днес, за пръв път от 50-те години на миналия век, водачите на превозни средства, които преминават през моста над протока Йоресунд, свързващ Дания и Швеция, вече ще трябва да показват паспортите си.

Дания може скоро да въведе паспортен контрол по границата си с Германия, за да пресече притока на мигранти към своята територия, заяви в новогодишното си обръщение датският премиер Ларс Льоке Расмусен.

"Не искаме да виждаме отново бежанци и мигранти по нашите магистрали. Искаме да осигурим мир и ред", каза Расмусен. "Това може да създаде ситуация, при която да се нуждаем от въвеждане на граничен контрол с Германия, ако решим, че това е най-доброто за Дания", заяви още датският премиер.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във