Банкеръ Daily

Свят

Швеция смекчава ограниченията въпреки засилването на щама Делта

Шведското правителство заяви, че ще пристъпи към планираното смекчаване на ограничителни мерки тази седмица, но предупреди, че новите варианти на коронавируса изискват бдителност и призова хората да спазват препоръките за социална дистанция, предаде Ройтерс.

Швеция разчита предимно на доброволни мерки за борба с коронавируса, въпреки че бяха въведени ограничения за работното време на ресторантите и броя на посетителите в търговските центрове.

Някои мерки вече бяха смекчени, а властите предвиждат да премахнат на 15 юли ограниченията за броя на пътниците при пътувания на дълги разстояния и допустимия брой клиенти в магазините. 

След като преживя трета вълна на коронавируса през пролетта, Швеция отчита значително намаляване на заразяванията, което облекчава натиска върху болниците.

Много ограничения бяха смекчени на 1 юли. Предвижда се в зависимост от епидемичната обстановка разхлабването на мерките да продължи. В същото време разпространението на варианта Делта предизвиква тревога в Швеция и на други места в Европа.

Малко над две трети от пълнолетните хора в Швеция са получили поне една доза ваксина срещу COVID-19, а делът на напълно ваксинираните се приближава към 50 процента.

Испанските туристически области Каталуния и Валенсия въведоха нови мерки за ограничаване на нощния живот с цел забавяне на разпространението на коронавируса, предаде Франс прес.

В Каталуния от 0,30 ч. всяка нощ ще се преустановяват всички нощни дейности. Събиранията на хора на частни и обществени места се ограничават до 10 души.

В областта Валенсия се въвежда вечерен час от 1 до 6 ч. в 32 града, сред които и самия град Валенсия. В цялата област се ограничава до 10 души броят на присъстващите на различни събирания.

В цяла Испания има нарастване на случаите на зараза с коронавируса. За последните 14 дни на 100 000 души са регистрирани 368 новозаразени. Много от новите случаи са сред хората под 30 години, сред които все още има доста малко ваксинирани. Във възрастовата група 20-29 години новозаразените на 100 000 души са дори 792 за последните 14 дни.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във