Банкеръ Daily

Свят

Швеция ще компенсира домакинства заради по-скъпия ток

Шведското правителство ще отпусне компенсации на домакинствата, които са най-силно засегнати от повишаването на цените на електричеството, съобщи финансовият министър Микаел Дамберг, цитиран от Ройтерс. За целта кабинетът е заделил 6 милиарда крони (664 милиона долара).

Властите ще отпуснат за декември, януари и февруари по максимум 2000 крони на домакинство. Парите ще стигнат до 1,8 милиона домакинства. "Това са извънредни мерки за една извънредна ситуация", посочи Дамберг на пресконференция.

Цените на електричеството в Швеция се повишиха през последните месеци, особено в южната част на страната, макар и с по-малко, отколкото в други части на Европа. Страната произвежда ток от ВЕЦ-овете си, ядрени реактори и вятърни централи и не разчита на внос на природен газ. Цените обаче се формират на международните пазари, което засяга и потребителите в Швеция.

Същевременно властите в Норвегия съобщиха, че не подкрепят предложението на опозицията за налагане на таван на цените на тока за домакинствата. Кабинетът вече е въвел схема за субсидиране на част от сметките на домакинствата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във