Банкеръ Daily

Свят

Швеция признава изтекли български лични карти

Българските граждани могат да влизат на територията на Швеция с лична карта, паспорт или с временен паспорт.

Българските граждани могат да пътуват до Швеция без ограничения, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Скандинавската страна обяви, че допуска български граждани с лични карти с изтекла или изтичаща валидност в периода 31 октомври 2020 г. - 31 януари 2021 година.  В посолството на България в Стокхолм е постъпило официално писмено потвърждение за това. Законодателството в Швеция е уеднаквено с това в ЕС и Шенгенското пространство. Българските свидетелства за управление на МПС (СУМПС) са валидни в Швеция.

Българските граждани могат да влизат на територията на Швеция с лична карта, паспорт или с временен паспорт.

В сила е безвизов режим за български граждани в Швеция, като пътуванията са с максимално разрешен срок на пребиваване до 90 дни, в рамките на всеки 6 месеца.

Съществува задължение за регистрация в Полицията за чужди граждани, след като периодът на пребиваване надхвърли 90 последователни дни.

На територията на Швеция в момента са въведени следните ограничителни мерки във връзка с COVID-19 пандемията:

- от 20 ноември 2020 г. е в сила забрана за сервиране на алкохол след 22:00 ч. в хранителните и питейни заведения, които трябва да бъдат затворени не по-късно от 22:30 ч. Забраната е в сила до края на февруари 2021 г. До момента такава мярка спрямо заведенията не беше прилагана;
- от 23 ноември 2020 г. на гимназиите в Швеция е разрешено да преминават на дистанционно обучение в електронна среда. Крайна дата за прилагане на тази мярка не е обявена. Припомняме, че по време на първата вълна на COVID-19 гимназиите в Швеция преминаха към онлайн обучение на 17 март, като мярката остана в сила до края на учебната 2019-2020 г.;
- от 24 ноември 2020 г. влиза в сила забраната за събирания на повече от 8 души, независимо от повода. Мярката ще бъде в сила за първоначален период от 4 седмици с възможност за удължаване по време на Коледните и Новогодишните празници и след тях. Припомняме, че досега действащите мерки забраняваха събирането на повече от 50 души на едно място. Тази мярка бе въведена на 27 март 2020 г., в условия, когато редица европейски държави вече бяха поставили населението си под строга карантина.

Това е добра новина и за бизнеса в двете страни. През периода между януари и август, макар че и износът и вносът показват лек спад, търговията е била за 562.7 млн. лева. През октомври 73 шведски предприемачи са пътували до България със служебна цел. 

Фирмите и в тази Ковид ситуация продължават да търсят контакти. Последното бизнес събитие беше през ноември. „Перспективите за активно сътрудничество между България и Швеция в областта на информационните технологии са изключително обещаващи. Традициите в развитието на технологиите и иновациите в Швеция заедно с високото качество и конкурентни предимствата на бързо развиващия се ИТ-сектор в България имат огромен потенциал за успешни бъдещи двустранни партньорства“. Това заяви посланикът на България в Стокхолм Иван Павлов при откриването на дигитален семинар, посветен на перспективите пред икономическото сътрудничество между България и Швеция със специален фокус върху възможностите в ИТ-сектора и съществуващите синергии с области като дигиталното здравеопазване, автомобилостроенето, дигиталните платформи за плащания, видео игрите, „умните“ индустрии и оптимизацията на индустриалните процеси.

Семинарът, организиран съвместно от Търговско икономическата-служба на българското посолство в Стокхолм и Шведско-българската търговска камара в София, събра повече от 80 участници, в това число представители на над 40 български и шведски ИТ фирми.

От шведска страна в семинара участваха посланикът на Швеция в България Катарина Рангнит, депутатът в шведския парламент Боряна Оберг, представители на шведски технологични клъстери и водещи ИТ фирми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във