Банкеръ Daily

Свят

Швеция номинира бившата еврокомисарка Малмстрьом за шеф на ОИСР

Швеция номинира бившата еврокомисарка за търговията Сесилия Малмстрьом за генерален секретар на Организацията на икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съобщи ДПА.

"Малмстрьом е сред най-известните и уважавани шведски политици", заяви министърката на външната търговия Ана Халберг.

Еврокомисарката покрива основното изискване да заеме поста - сериозен опит в международните отношения и изграден авторитет. Основна задача на ОИСР е изграждането на силни икономики в страните членки, подобряване на ефективността, стимулирането на пазарната система, разрастването на свободната търговия и подпомагане на развитието на индустриализираните и развиващите се страни. Натрупаният опит се насочва към възникващите пазарни икономики и по-специално към страните в преход от централно планиране към отворена пазарна икономика. Изключително задълбочен политически диалог се води и с динамично развиващите се икономики в Азия и Латинска Америка.Затова се предполага, че шведката ще е фаворит за поста. 

Малмстрьом застана срещу президента на САЩ Доналд Тръмп за митата. 

"Някои неща са доста очевидни. Това правителство обича митата и обича да ги използва като геополитически инструмент. То измерва стойността на търговията само в търговските дефицити или излишъци. То не се доверява на Китай и изпитва недоверие към мултилатеризма. Но към какво се стреми това правителство, това никак не ми е ясно“, коментира еврокомисарката. 

Сесилия Малмстрьом е политик от Либералната народна партия. Завършила е  политология в Гьотеборгския университет и преподава за кратко. От края на 80-те участва активно в Либералната народна партия и през 1999 година става евродепутат, а през 2006 – 2010 година е министър по европейските въпроси в кабинета на Фредрик Райнфелд. През 2010 – 2014 година е еврокомисар за вътрешните работи в Комисията „Барозу II“, а от 2014 година – еврокомисар за търговията в Комисията „Юнкер“.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във