Банкеръ Daily

Свят

Швеция няма да затяга мерките въпреки увеличения брой заразени

Андерш Тегнел

Броят на новозаразените от новия коронавирус в Швеция расте, но по-строги коронавирусни ограничения не са начинът за овладяване на третата вълна на пандемията. Това заяви шведският главен епидемиолог Андерш Тегнел, цитиран от Ройтерс.

През целия период на пандемията Швеция отказваше да въведе строги ограничения.

Миналата седмица тя регистрира близо 10 процента увеличение на броя на пациентите с COVID-19 в интензивните отделения и нарастване на новозаразените.

"Видя се, че още и още затваряния не водят до успех. Това, от което имаме нужда, е да спазваме по-добре препоръките и вече действащите ограничения. Силно убеден съм, че вече сме въвели най-важните мерки", каза Тегнел в интервю за в. "Дагенс Нихетер".

По време на пандемията училищата в Швеция като цяло останаха отворени, но властите постепенно затегнаха ограниченията за събирания на публични места, работното време на ресторантите и разрешените часове за продажба на алкохол и понижиха разрешения брой клиенти в магазините.

Според допитвания в последно време хората в Швеция все по-малко спазват правилата.

Швеция е регистрирала над 13 000 смъртни случая от COVID-19. Този дял на глава от населението е по-висок от този в скандинавските й съседки, които въведоха по-строги мерки.

Увеличението на общата смъртност в Швеция през 2020 г. обаче е по-ниско от това в повечето европейски страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във