Банкеръ Daily

Свят

Швеция изисква отрицателен PCR тест при пътуване до страната

От 6 февруари шведските власти въвеждат изискване за представяне на отрицателен PCR тест при пътуване до Швеция, направен до 48 часа преди влизането в страната. Признават се PCR тестове, бързи антигенни тестове, както и LAMP-тестове. Сертификатът от теста трябва да включва имена по документа за самоличност, ден и час на теста, метод на теста, резултат от теста, както и данни за издаващата институция. Сертификатът трябва да бъде на английски, шведски, датски или норвежки език. Това правило ще се прилага за всички чуждестранни граждани, включително гражданите на ЕС/Шенген, като са предвидени изключения от изискването за следните групи:


  • лица под 18 години;

  • лица, които имат статут на постоянно пребиваване в Швеция;

  • лица, които са заети в транспортния сектор;

  • елитни спортни състезатели;

  • сезонни работници.

Изискването за представяне на отрицателен PCR при влизане в Швеция ще се прилага в срок до 31 март 2021 година.

Освен това за предотвратяване на разпространението на новите варианти на коронавируса, е въведена временна забрана за влизане в Швеция на пътници от Дания, Норвегия и Великобритания. Тази забрана е валидна до 31 март.

Забраната за влизане в Швеция от Дания, Норвегия и Великобритания не се отнася за шведските граждани, живеещите и работещи в Швеция чуждестраннии граждани, работниците и служителите в транспортния сектор, както и гражданите, които могат да докажат неотложна основателна семейна причина за посещението си в Швеция.
Забраната за влизане в Швеция от Дания и Норвегия се отнася и до транзитното сухопътно преминаване през Швеция от Дания и Норвегия.
Пътниците, пристигащи в Швеция от Великобритания, спрямо които не се отнася забраната за влизане в Швеция, са задължени да представят отрицателен резултат от тест за текуща инфекция от COVID-19, направен от оторизирана лаборатория през последните 72 преди пристигането в Швеция. На пътниците от Великобритания, който се допуснат на територията на Швеция, се препоръчва да се тестват повторно 5 дни след първия тест. 
Пътниците, пристигащи в Швеция от Дания и Норвегия, спрямо които не се отнася забраната за влизане в Швеция, не са задължени да представят отрицателен резултат от тест за текуща инфекция от COVID-19. За тях е в сила препоръка да останат в домовете си поне 7 дни, като избягват, доколкото е възможно, контактите с другите членове на домакинството, и да се тестват възможно най-скоро след пристигането си в Швеция. Останалите членове на домакинството също трябва да останат у дома в очакване на резултатите от теста.
Решенията относно тълкуването на изключенията от забраната за влизане в Швеция от Дания, Норвегия и Великобритания се вземат от шведската гранична полиция на място при влизането в Швеция. Шведските полицейски органи не издават предварителни удостоверения или други подобни документи, удостоверяващи неотложността на причините за частни пътувания.

По информация от Министерството на външните работи няма задължителна карантина за български граждани.

Няма ограничения на трафика на стоки в рамките на вътрешния пазар на Евросъюза. Забраната и ограниченията за влизане на пътници от Великобритания, Дания и Норвегия в Швеция не засяга свободното движение на стоки от тези страни.

Действащите ограничения относно влизането в Швеция на пътници от Великобритания, Дания и Норвегия се прилагат на граничните пунктове на всички летища и сухопътни граници на Швеция.
Между България и Швеция няма директни полети. Ситуацията във въздушния транспорт остава динамична, като авиокомпаниите често променят графиците на своите полети. Към момента авиокомпании като Lufthansa, LOT, Austrian Airlines, KLM и други изпълняват полети до България с прекачване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във