Банкеръ Daily

Свят

Швеция и Финландия подадоха заявките си за членство в НАТО

Сн. Ройтерс

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прие днес заявките на Швеция и Финландия за присъединяване към алианса.

Днес е добър ден и решителен час за нашата сигурност, посочи Столтенберг. Всеки народ има правото да избере своя път, вашите страни направиха избор на основата на демократичен процес, обърна се той към посланиците на двете държави.

Топло подкрепям желанието на двете страни да се присъединят към НАТО. Вие сте нашите най-близки партньори и членството ви ще повиши общата сигурност. Вашите заявки са историческа стъпка. Съюзниците ще преценят следващите ходове, допълни той.

Столтенберг заяви, че трябва да бъдат отчетени интересите в областта на сигурността на всеки съюзник. Решени сме да достигнем до бързи заключения. Съюзниците са единодушни за важността от разширяването на НАТО, добави генералният секретар.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще приеме премиерката на Швеция Магдалена Андершон и президента на Финландия Саули Нинистьо утре, съобщи Белият дом.

На срещата във Вашингтон ще бъдат обсъдени кандидатурите на двете северни държави за членство в алианса, както и европейската сигурност в общ план. Молбите на дълго време неутралните Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО бяха широко приветствани в рамките на алианса като упрек към Русия след нахлуването ѝ в Украйна. Турция обаче изрази резерви към присъединяването на двете страни към алианса, отбелязва АП.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви пред репортери в Берлин, че Финландия и Швеция, освен всичко друго, също са наложили ограничения върху продажбите на отбранителни продукти на Турция. Това е неприемливо, подчерта той.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обаче каза, че според него Турция иска да бъдат разгледани опасенията ѝ по отношение на Финландия и Швеция, но не възнамерява да блокира присъединяването им.

Въпреки това турските претенции доведоха до опасения във Вашингтон и Брюксел, че е възможно други членове на НАТО също да използват процеса на приемане като начин да изтръгнат отстъпки от съюзниците си, което може да усложни и забави присъединяването.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който е разговарял с Чавушоглу, ще се срещне отново с него в кулоарите на заседание на Съвета за сигурност на ООН утре в Ню Йорк. Блинкън изрази оптимизъм, че всички членове на НАТО ще подкрепят кандидатурите на Финландия и Швеция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във