Банкеръ Daily

Свят

Шулц не проумява защо Ципрас пак се коалира с националисти

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц съжалява за решението на лидера на радикалната гръцка партия СИРИЗА Алексис Ципрас да поднови коалицията си с националистите от "Независими гърци".

На състоялите се вчера избори в Гърция СИРИЗА спечели 35% от гласовете. На второ място се нареди нейният основен конкурент, консервативната "Нова демокрация" с 28.1%, следвана от крайнодясната "Златна зора" със 7.11% и ПАСОК с 6.42%. Останалите партии, които влизат в парламента, са Комунистическата партия с 5.47%, "Потами" ("Реката") с 3.93%, "Независими гърци" с 3.7% и Центристката партия с 3.45%.

Така СИРИЗА и "Независими гърци" ще имат заедно 155 народни представители в 300-местния парламент.

Пред френско радио Шулц заяви, че не разбира решението на Ципрас да върне във властта партия, която събра под 4% от вота на избирателите. "Обадих му се втори път, за да го попитам защо продължава коалицията с тази странна крайно дясно партия. Той общо взето не ми отговори. Ципрас е много хитър, особено по телефона. Каза ми неща, които изглеждат убедителни, но в крайна сметка в моите очи са малко странни.", заяви председателят на Европарламента. 

Той припомни, че лидерът на "Независими гърци" Панос Каменос е обвинявал ЕС, ЕЦБ и МВФ, че са превърнали Гърция в "дългова колония". Затова, според Шулц, Каменос е пълен с изненади и трябва да бъде плътно контролиран.

Facebook logo
Бъдете с нас и във