Банкеръ Weekly

Свят

Щедрата оферта на Мей

Тереза Мей

След като още в началото на преговорите за Брексит се разбра, че няма да се сбъдне желанието на Лондон излизането му от ЕС и бъдещото споразумение със съюза да бъдат обсъждани едновременно, министър-председателят Тереза Мей реши да хвърли яснота върху плановете си за правата на европейските граждани на Острова. В обръщение пред Камарата на общините тя представи подробна схема, която трябваше да успокои тревогите на континента, предоставяйки на имигрантите в Обединеното кралство специален статут. Вместо това обаче получи поредната порция критики от Брюксел.

Според предложението на Мей, определяно от нея като "щедро", "справедливо и сериозно", никой законно пребиваващ в момента във Великобритания гражданин на ЕС не би трябвало да напусне страната с излизането й от общността. "Искам да останете", призова тя чужденците и им обеща да сложи край на тревогите им, породени от миналогодишния референдум за Брексит.

Според плана й европейците ще могат да останат във вече необвързаното Обединено кралство, като запазят практически същите права като на местните граждани, включително и достъпа до здравеопазване, образование, социални помощи и пенсии. Същевременно те ще трябва да подадат документи за включване в нов регистър, който ще им осигури "статут на уседналост", и да се съобразяват с британските закони, над които вече няма да стои Европейският съд. Съпрузите на европейците, които не са граждани на Евросъюза, няма да се ползват със същите права. Те ще е необходимо да доказват минимален доход и ще бъдат подложени на същата сложна процедура за получаване на имигрантски статут, на каквато са подложени и сега жителите на държави извън Европейския съюз.

Въпреки че процесът на получаване на "статут на уседналост" няма да е толкова сложен, което бе специално подчертано от британските власти, Брюксел прие хладно предложенията. Целта ни е гражданите на ЕС да имат същата степен на защита, каквато имат у дома, написа в Туитър главният преговарящ за Брексит от страна на съюза Мишел Барние . "Необходими са повече амбиция, яснота и гаранции, отколкото в днешната позиция на Великобритания", подчерта той.

Координаторът за Брексит в Европарламента Ги Верхофстад приветства опростяването на процедурата за получаване на статут, но отбеляза, че предложението на Мей съдържа "редица ограничения". Той специално предупреди, че всякакво посягане на правата, свързани със свободата на придвижване, преди да е настъпил Брексит, ще представлява нарушение на законите на Евросъюза.

Всъщност обръщението на Тереза Мей не бе прието еднозначно и в британския парламент. Лидерът на Лейбъристката партия Джеръми Корбин обвини премиера, че се опитва да използва европейците като "разменна монета", отказвайки да гарантира пълните им права, докато не бъде сключена реципрочна сделка за британците, живеещи на територията на общността. Лобистката група The3million, представяща интересите на трите милиона европейци, живеещи в Обединеното кралство, оповести, че те остават "в безтегловност" въпреки офертата на Мей. "Британските ни приятели се шегуват, че ще ни крият по плевни и храсталаци, но на нас не ни е смешно!", заявиха от групата.

Недоволството им бе предизвикано от един важен момент, който така и остана неизяснен: от коя дата нататък новопристигналите от Европа ще бъдат лишени от възможността да получат "статут на уседналост" и ще трябва да се съобразяват с общите правила за желаещите да имигрират във Великобритания? Самата Мей съобщи, че това ще се изясни в хода на преговорите в Брюксел, което остави впечатление за чист пазарлък. Явно въпросът за правата на европейците на Острова и респективно на британците на континента няма да бъде решен леко и се очертава като една от двете главни критични теми наред със сметката, която Лондон ще трябва да плати, за да изчисти задълженията си към Европейския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във