Банкеръ Weekly

Свят

Ще загуби ли Лондон, ако напусне ЕС?

Излизането на Великобритания от Европейския съюз може да разклати позицията на Лондон като главен финансов център и да изолира икономиката на страната, показва проучване на лобистката група TheCityUK, която защитава интересите на банките и мениджърите на фондове.

Министър-председателят на страната Дейвид Камерън е дал своето обещание да предоговори условията на членството на Великобритания в ЕС и да проведе референдум затова до края на 2017 година, ако бъде преизбран на националните избори през 2015 година.

Но много от най-големите и влиятелни банки, застрахователи и мениджъри на фондове в лондонското Сити са все повече обезпокоени, че играта на Камерън може да навреди на икономиката на страната, която е на стойност 2.5 трлн. долара и е шестата по големина в света.

Лобистката група предупреждава още, ако Великобритания е извън ЕС ще загуби влиянието си, ще бъде по-малко атрактивна за инвеститорите и ще бъде по-уязвима на регулациите, върху които Лондон няма да има влияние.

"Продължаването на членството в ЕС е жизненоважно за благосъстоянието на икономиката на тази страна", коментира Гери Гримстоун, председател на TheCityUK. "Нашето проучване ясно показва, че напускането на ЕС сериозно ще навреди на икономическия растеж и пазара на труда в Обединеното кралство", допълва още Гримстоун.

Лондон доминира на валутния пазар, който е на обща стойност 5 трлн. долара на ден, като търгува два пъти повече долари от САЩ и над два пъти повече евро от цялата еврозоната, според анализа на лобистката група

Нарастващ брой банки, сред които Goldman Sachs, Citi и JPMorgan, предупреждават, че изходът от ЕС ще навреди на международната позиция на Лондон.

Противниците на ЕС от своя страна смятат, че Великобритания ще се справи по-добре в търговията, ако е извън блока. Проучванията на общественото мнение показват, че британският народ е разделен по този спорен въпрос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във