Банкеръ Daily

Свят

Ще спаси ли кризата с полупроводниците вицепрезидента на Samsung?

Ли Чже Ен е син на бившия председател концерна Samsung Ли Кун-хи, който почина през октомври миналата година, и внук на основателя на компанията Лий Бюнг Чул.

Пет обединения на южнокорейски компании са изпратили писмо до президента на Южна Корея  с предложение да помилва вицепрезидента на Samsung Electronics Ли Чже Ен, осъден по дело за коррупция. Като те се позовават на  сложната ситуация на световния пазар на полупроводници, съобщава  агенция Yonhap.

"Южнокорейските производители на полупроводници се сблъскват с  нови рискове и сложна ситуация. Ако решението за инвестиции и други делови въпроси се отлагат заради отсътствието на шефа на компанията, който трябва да контролира управлението й в условията на сериозна конкуренция на пазара на микросхеми, страната ни може да се лиши от своего лидерство за няколко дни", пишат в своето писмо бизнесмените.

От агенцията поясняват, че компанията Samsung Electronics е най-големият  в света производител на чипове и дори  планираше да построи нов завод в САЩ.

Под обръщението са се подписали представители на южнокорейската Търговско-промишлена палата, Съюза на предприемачите в Южна Корея, обединението на южнокорейските производители на полупроводници, Асоциацията за международна търговия на Република Корея и южнокорейското обединение на компании от средния бизнес.

В отговор на това писмо от администрация на президента са съобщили, че не е разглеждана такава възможност и в този момент не се планира да го правят. От агенцията отбелязват, че по-рано с подобна молба към президента Мун Чже Ин са се обърнали и представители на други обществени организации.

На 18 януари вицепрезидентът на Samsung Electronics и фактически ръководител на групата от компании Samsung Group Ли Чже Ен бе осъден на две години и  половина затвор след ревизия на делото за даване на подкупи на обкръжението на бившия президент на Републики Корея Пак Кин Хе. Ли Чже Ен трябва да излезе  на свобода през юли 2022 година.

Ли Чже Ен е син на бившия председател концерна Samsung Ли Кун-хи, който почина през октомври миналата година, и внук на основателя на компанията Лий Бюнг Чул.

 

"Самсунг Електроникс"

е най-големият производител на електроника в света. Компанията е разположена в Сувон. Samsung Electronics е най-голямата компания в Южна Корея и основна част от  Samsung Group. Samsung е водещ производител на повече от 70 вида продукти.

През 2019 година компанията отбеляза и своято 50-годишнина. С успеха на бизнеса си за електроника Samsung е призната в световен мащаб като лидер в технологичния сектор и се нарежда сред водещите 10 световни марки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във