Банкеръ Daily

Свят

Ще се върнем към нормална комуникация с България, обяви Скопие

"Оптимист съм, че с новия подход на изграждане на доверие чрез сътрудничество по сектори и със завършването на изборния процес в България, ще върнем обстановката към рационален дебат", заяви министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, цитиран от БТА.

Той изрази очакване този процес да започне от понеделник и добави, че целта е сериозен ангажимент на двете страни за превъзмогване на различията. По думите на Османи така следва да стане възможно на предстоящите през лятото срещи на върха на ЕС да се постигне консенсус по отношение на преговорната рамка и провеждане на първата междуправителствена конференция. Министърът каза това за отговор на журналистически въпроси на пресконференция днес.

"Знаейки, че има достатъчен потенциал в двете държави, за да се върнем към тази нормалност и рационалност в комуникацията, аз съм голям оптимист, че от понеделник започваме с друга, поразлична динамика на комуникация с България, което означава допълнителни усилия в месеците, които следват, за да се хване оптималната възможност за започване на преговорите на срещата на върха на ЕС през юни тази година", заяви Османи в отговор на въпрос дали очаква промяна на българския курс след изборите в България.

Попитан дали очаква по-позитивни отношения с България след изборите, Османи изрази увереност, че това е възможно.

"Мисля, че най-добрата стратегия е да започнем с въпроси, които ни сближават, които създават доверие, за да може след това в една обстановка на взаимно доверие да решаваме и въпросите, по които имаме различия. Убеден съм, че от понеделник влизаме в нова динамика на комуникация, в която фокусът ще бъде върху рационалността, а не върху емоциите", подчерта той.

По отношение на това къде ще гласуват българските граждани в Република Северна Македония, Османи каза, че те ще гласуват в своите дипломатически представителства и консулства и в пет изборни центрове в Скопие, Щип, Струмица, Битоля и Охрид.

"Искам първо да пожелая успешни избори в Република България утре с колкото се може по-малко последици за здравното състояние на гражданите, имайки предвид, че всичко е по-трудно и посложно. И ние имаме такъв опит, че е много трудно логистично, организацинно да се организират избори по време на пандемия. Пожелаваме колкото се може по-бързо формиране на институциите с цел създаване на една институционална предвидимост, която ще ни помогне за превъзмогване на различията в периода, който предстои", каза Османи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във