Банкеръ Daily

Свят

Ще се наложи страните да поемат по-амбициозни климатични цели

По данни на ООН концентрацията на парникови газове от човешка дейност е отговорна за глобалното затопляне, което пък причинява екстремни климатични явления и поставя под пряка опасност живота на хиляди хора.

Държавите трябва да засилят националните си планове във връзка с климата, се казва в проект на финално споразумение, обявен от  Великобритания, която е домакин на срещата на високо равнище за климата в шотландския град Глазгоу, съобщава  Ройтерс.

Политици, учени и активисти от цял свят се събраха в шотландския град Глазгоу с една цел: да приемат мерки за противодействие на измененията в климата. По време на климатичната конференция на ООН бяха постигнати няколко пробива, но остава въпросът ще има ли реална промяна, след като в тях не участват две от държавите, които са сред най-големите замърсители - Китай и Русия.

Според проекта страните трябва  да обявят до края на следващата година по-високи цели за периода до 2030 г., за да изпълнят условие, залегнало в Парижкото споразумение за климата от 2015 г. В текста се припомня, че съгласно договора от френската столица държавите могат да поемат по всяко време нови, по-амбициозни ангажименти във връзка с климата. За първи път се отправя призив към страните да спрат субсидиите за въглищата и изкопаемите горива. Според учени е необходимо държавите да поемат по-амбициозни цели, за да се предотвратят катастрофални нива на затопляне на планетата.

Дипломати от близо 200-те страни, представени на КОП26, ще се заемат с договарянето на финалното споразумение преди края на конференцията, която по график трябва да завърши в петък. Основната климатична цел сега е повишаването на средната температура на Земята да бъде ограничено до 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха. Според учени обаче това е само първа крачка към избягването на катастрофални последици за планетата.

По данни на ООН концентрацията на парникови газове от човешка дейност е отговорна за глобалното затопляне, което пък причинява екстремни климатични явления и поставя под пряка опасност живота на хиляди хора.

Смята се, че е необходимо държавите да преразглеждат целите си по-често, защото изчисления показват, че сегашните обещания на държавите с хоризонт 2030 г. ще доведат да затопляне от 2,4 градуса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във