Банкеръ Daily

Свят

Ще продаде ли „Кристис“ краден Ерос?

Известният археолог проф. Кристос Сирогианис призова британската аукционна къща „Кристис“ да изтегли от продажба мраморна римска статуя от I век. Причината – има сериозни предположения, че е свързана с дилъри, за които е публична тайна, че продават крадени антики. 

Високата 94 см статуя, изобразяваща Ерос, украсява корицата на каталога за търга, обявен за 4 декември, и се очаква да бъде продадена на цена между 500 000 и 800 000 британски лири, съобщава „Гардиън“.

Сирогианис твърди, че разполага с четири снимки на абсолютно същият артефакт. Те били открити сред архивите на Робин Саймс и покойния му партньор Христо Михаилиди, иззети от полицейските власти на Гърция и Италия. Сирогианис не е случаен археолог. Дълги години е бил ръководител на археологическия департамент в Кеймбриджкия университет, а отскоро преподава в Института за перспективни изследвания в Орхус, Дания.

Гръцките и италианските власти са му предоставили достъп до иззетите материали от домовете на Саймс и Михаилидис за целите на неговите академични изследвания. Сирогианис проучва международни мрежи за трафик на антики. За 13 години е успял да идентифицира 1100 крадени артефакти, които са продавани от аукционни къщи и частни галерии или вече са купени и изложени в частни колекции. Той  уведомява Интерпол и редица национални полицейски служби, като по този начин играе ключова роля във връщането на откраднатите ценности в страните им на произход.

Изследванията Сирогианис почиват на десетки хиляди снимки и други архивни единици, иззети при полицейски обиски на лица, търгуващи или пренасящи антики. Сред проучените от него „източници” са и „работните тетрадки“ на осъдените в Италия за продажба на крадени антики - Джакомо Медичи, намиращ се в затвора от 2004 г., и Джанфранко Бечина, пратен зад решетките през 2011 година. Сирогианис твърди, че тези двама трафиканти са били основните снабдители на Робин Саймс и Христо Михаилидис.

През 2005 г. Саймс получава ефективна присъда за това, че е нарушил съдебно разпореждане и въпреки него е продал египетска статуя на стойност 3 милиона лири. Съдията определя защитната му теза като „добре пресметната измама“. През 2016 г., благодарение на съвместните действия на италианската и швейцарската полиция, в Италия са върнати откраднати мраморни статуи и други ценни съкровища. Те са иззети от така наречения фрий порт в Женева, който представлява зона с хангари и складове, освободени от данъци и митнически такси. Органите на реда предполагат, че човекът, складирал там ценностите, е именно Робин Саймс.

Според Сирогианис „Кристис”, която иначе много обича да се рекламира като аукционна къща,проверяваща всеки артефакт внимателно и детайлно, в конкретния случай е допуснала голям пропуск и не се е консултирала с гръцките и италианските власти. Иначе шефовете и кураторите ѝ отдавна щяха да знае, че Робин Саймс и Христо Михаилидис са сред най-известните търговци на незаконни антики.

От „Кристис”, естествено, твърдят, че статуята е „собственост на джентълмен“. Той е частен колекционер и я притежава от 1986 година. Купил я е като част от колекцията на френския писател Роже Пейрефит (1907-2000), който пък я бил купил от Никола Ландау в края на 60-те години на миналия век. Или поне такова било обяснението на покойния вече писател.

Сирогианис смята, че така описан, произходът на древната статуетка е повече от съмнителен. И затова „Кристис” е трябвало да се свържат с полицията - или за съдействие с цел доказване на законен произход, или просто за съвет какво се правят в подобна ситуация. Според него това не е първият случай, в който от „Кристис” си затварят очите.

През 2014 г., например, археологът алармира, че на търга на аукционната къща в Ню Йорк предстоят да бъдат продадени пет антики със съмнителен произход. Една от тях е праисторически идол от Сардиния, рекламиран като собственост на един от най-богатите частни колекционери на антично изкуство в света. Изследователят обаче доказва, че снимки на този артефакт съществуват в архивите на Джакомо Медичи - един от босовете на световната иманярска мафия. След международна полицейска операция, през 2004 г. той е осъден на 10 г. затвор и "глоба" в размер на 16 млн. евро по по обвинения за нелегален износ (вкл. и от България) и укриване на археологически находки.

При един от обиските, в склад на Медичи са намерени около 4000 плячкосани антични предмети и снимки на други няколко хиляди антики. В хода на разследването е доказано, че Медичи е дясната ръка на Робърт Хехт - наследник на заможно американско семейство и ценител на антики, с чието посредничество незаконно придобитите ценности стигат до... къде ли не: от ревниво пазени частни колекции, до публично рекламирани аукциони; от Бостънския музей на изящните изкуства, през Британския музей и Музеят за класическо изкуство в Берлин, та чак до Музея “Михо” в Япония…

Част от находките, открити в един от складовете на Джакомо Медичи. Операцията е организирана и проведена от италиански и швейцарски специализирани полицейски части. Снимките, които е ползвал проф. Кристос Сирогианис са част от албумите (общо 68 на брой), иззети от италианския трафикант и дилър на антики.

Само по този канал, през 70-те, 80-те и 90-те години на миналия век, само от Италия са изнесени ценни предмети за над 500 млн. щ. долара. Като за целта иманярската мафия е разкопала и ограбила близо 100 000 антични погребални съоръжения – от обикновени гробове до прочутите етруски многокамерни гробници.

Разследването на престъпната схема, в която са замесени археолози, реставратори, артдилъри, служители на аукционните къщи "Сотбис" и "Кристис", както и музейни уредници от "Метрополитън" и "Гети", са описани в книгата на Питър Уотсън и Чечилия Тодескини - "Конспирацията на Медичи", преведена на български още през 2009 година. 

Та, разкритията на Сирогианис стават причина петте артефакта да бъдат изтеглени от търга, а препродажбата им - предотвратена. Три години по-късно, праисторическият идол от Сардиния е конфискуван от анонимния частен колекционер при полицейска операция.

Официалната позиция на аукционната къща „Кристис” е стандартна:

Извършихме задълбочени проучвания и не открихме причини, поради които да имаме съмнения дали артефактът трябва да бъде продаван или не. Аукционната къща никога не би продала нещо, за което има причини да се съмнява, че е крадено или фалшиво.

Ние отделяме значително време и финансови средства, за да проверим артефактите, за които се грижим. Правим справки с всякакви регистри на крадени произведения – създавани от академичната общност, от органите на реда, от обществени организации; национални и международни. Когато публикуваме каталозите си, ние приветстваме внимателния контрол от странични наблюдатели. Това ни помага да гарантираме, че посочената информация в каталога отговаря на истината.

Ние умишлено издаваме каталозите си предварително. Така има възможност да излезе наяве и нова информация, която да гарантира, че, в крайна сметка, ще се продадат само артефакти с доказан произход. Като форма на допълнителна защита ние изпращаме каталозите си и до всички посолства, и до всички институции, които съхраняват архиви, свързани с предмета на нашата дейност.

Сирогианис обаче не вярва, че твърденията в официалното изявление на "Кристис" отговарят на истината. На него, например, аукционната къща не е изпратила въпросния каталог с проблематичния Ерос. Факт, който може да се дължи на обикновено самочувствие или пък...

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във