Банкеръ Daily

Свят

Ще получи ли Иран руските С-400 "Триумф"?

Русия е готова да достави зенитни ракетни системи С-400, но засега заявка за това от страна на Техеран не е постъпвала, съобщи Федералната служба за военно -техническо сътрудничество на Русия. Ние сме открити за преговори за доставка на  ЗРС С-400 "Триумф", включително и на Иран. Оше повече тази техника не попада под действие на ограничения, въведени с резолюция СБ ООН 2231 от 20 юни 2015 г., се посочва в информация от службата. Официално искане от партньорите по темата обаче не сме получили, уточняват от ФСВТС.

Секретарят на Върховния съвет за национална сигурност на Иран Али Шамхани заяви по-рано, че в случай на необходимост Иран ще започне преговори с Русия за възможност да закупи С-400. На свой ред вицепремиерът на Русия Юрий Борисов отбеляза, че подобно искане от страна на Иран засега не е постъпвало.

Както е известно, първият задграничен купувач на системата С-400 е Китай, след което е подписан договор с Турция, а после с Индия.

Междувременно на срещата на Г-20 в Осака стана ясно, че сделката между Турция и Русия за системите остава. В доставката на зенитно-ракетните системи С-400 за Анкара няма никаква отсрочка, заяви турският президент Реджеп Тайип Еродган на срещата си с президента на Русия Владимир Путин. По думите му за Анкара има приоритетно значение договореността за съвместно производство на ракети и предаване на технологии. "Ние продължаваме наблюдението за процесите по доставка на С-400 и за нашето споразумение, заради което пристигнахме в Душанбе. Искам да отбележа, че за нас от приоритетно значение е съвместното производство на ракети, включително и трансфера на технологии", заяви Еродоган.

Facebook logo
Бъдете с нас и във