Банкеръ Daily

Свят

Ще отпадне ли мониторингът на ЕК за България?

Европейската комисия ще представи мониторинговия доклад за напредъка на България и Румъния на редовното заседание на колежа на комисарите в Страсбург във вторник. Това ще е последният доклад на комисията на Жан Клод Юнкер, който беше обещал до края на мандата му Механизмът за проверка над София и Букурещ да падне.

Докладът отчита напредъка в борбата с корупцията по високите етажи на властта, реформата на съдебната система и медийната свобода. В доклада си от миналата година комисията бе посочила, че преди края на мандата си този месец ще направи поредната оценка. С това ЕК изразяваше очакване процесът на наблюдение на страна да бъде приключен. Дали това ще се случи ще стане ясно след заседанието на комисарите утре.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов заяви, че ще се оттегли, ако тази година наблюдението над България не отпадне.

Европейската комисия оценява в даклада си за 2018 г.  общата ситуация в България като „период на правителствена стабилност“, който улеснява процеса на реформи. Като най-важна отделна крачка напред ЕК оценява реформата на антикорупционното законодателство, както и факта, че законодателните реформи са станали по-предвидими и по-малко противоречиви, отколкото в миналото. В тази част от доклада четем обаче и критична оценка за състоянието на медиите в България - най-вече заради непрозрачната собственост и ниското равнище на журналистическите стандарти. Авторите на доклада изрично посочват атаките срещу съдии в определени медии, защитаващи „непрозрачни интереси", и добавят, че тъкмо медиите трябва да бъдат „крайъгълен камък“ в провеждането на реформите, за които следи Механизмът за сътрудничество и проверка.

В раздела по първия показател, който се отнася до независимото правосъдие, докладът констатира, че България е изпълнила изцяло една от трите конкретни препоръки: за избирането на Висш съдебен съвет (ВСС). По другите две - за прозрачността при разпределянето на висшите съдебни длъжности и за по-доброто функциониране на Инспектората към ВСС - България е близо до крайната цел. Вторият показател „Нормативна уредба“ съдържа само една конкретна препоръка: да се приемат изменения в Наказателно-процесуалния кодекс и в Наказателния кодекс за подобряване на нормативната уредба за наказателното преследване на корупция по високите етажи на властта и тежката организирана престъпност. Според ЕК, в това отношение България е постигнала сериозен напредък и този показател може да се смята за „временно отметнат", но под наблюдение.

По третия показател „Продължаване на съдебната реформа" Еврокомисията констатира, че България е постигнала „значителен напредък“ и е близо до осъществяване на конкретните препоръки, отнасящи се до националната стратегия за съдебната реформа, натовареността на съдилищата, реформата на прокуратурата и обществената дискусия по тези въпроси.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във