Банкеръ Daily

Свят

Ще нарасне търсенето на въглища в света с 2.6% догодина

Глобалното потребление на въглища ще нарасне с 2.6% през следващата година след отбелязания рекорден спад през 2020 година. Такава е прогнозата на Международната агенция за енергетика (МАЕ или IEA). Тази година в резултат на коронавирусната пандемия ситуацията е по-различна и потреблението е силно свито. Възстановяването на икономическата активност, което се очаква да започне през 2021-а, естествено ще повиши търсенето на въглища и използването на електроенергия в промишленото производство.

А връщането към нормалната икономическа дейност ще повиши търсенето на въглища за металургията и топлоцентралите, а потреблението може да се увеличи до 7.43 млрд. тона през 2021 г. при 7.24 млрд. тона през тази година. Това четем в доклада "Въглища 2020 г." на международната организация, цитиран от Ройтерс.

Ковид пандемията е причината търсенето на въглища в световен мащаб да е спаднало с 5% през последните дванадесет месеца, отбелязват от МАЕ в своя анализ.

Разбира се, потреблението на въглища е под силен натиск от възобновяемите енергийни източници, които получават подкрепа от все повече правителства. И според анализаторите  вероятно ще надминат въглищата като най-големия глобален източник на електроенергия до 2025 година. Другият конкурент - природният газ, също печели нови територии и се очаква да заеме мястото на въглищата като втория по големина първичен енергиен източник след петрола.

Не бива обаче да забравяме някои от азиатските икономики, където търсенето на въглища се очаква да остане стабилно или дори да расте. А тези пазари формират 75% от глобалното търсене на въглища.

 

Въглищата

остават ключов фактор за големите обеми вредни емисии от въглероден диоксид (CO2). Едно по едно правителствата по света се ангажират с планове за постигане на въглероден неутралитет през следващите десетилетия, включително Китай, чиято цел е това да стане факт преди 2060 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във