Банкеръ Daily

Свят

Ще изправи ли ЕС режима на Лукашенко пред съда?

Александър Лукашенко

Европейският парламент обяви в четвъртък, 7 октомври, че  изразява силна солидарност със страните от ЕС, засегнати от беларуските хибридни атаки, като същевременно призовава режимът на Лукашенко да бъде изправен пред съд.

В резолюция, приета в четвъртък, Парламентът изразява силна солидарност с Литва, Полша и Латвия, както и с други държави от ЕС, които наскоро станаха жертва на опитите на беларуския режим да насочи значителен брой мигранти и бежанци към външните граници на ЕС - със стотици задържани след незаконно преминаване на територията на ЕС и дори няколко смъртни случая.

След Латвия и Литва, полският президент Анджей Дуда в на 2 септември разреши въвеждането на извънредно положение по границата с Беларус. На границата все още има повече от 30 мигранти от Афганистан, блокирани в капан заради режима в Беларус, който използва мигрантите в своята хибридна война. Литовските гранични полицаи пуснаха ново видео, което показва как беларуските граничари изтласкват иракските мигранти  в Литва.

Европейският съюз обвинява беларуския президент Александър Лукашенко, че използва мигрантите от страни като Ирак и Афганистан в рамките на „хибридна война“, целяща да подложи блока на натиск заради наложените санкции на Минск.

Членовете на ЕП подчертават, че продължаващите нелегални преминавания на мигранти в ЕС, спонсорирани от беларуската държава, в съчетание с дезинформационна кампания, представлява вид хибридна война, насочена към сплашване и дестабилизиране на Европейския съюз.

Те заявяват, че както институциите на ЕС, така и държавите членки трябва спешно да се заемат с многоизмерната криза по беларуската граница, за да помогнат на мигрантите, задържани на границата на ЕС, и да им предоставят необходимата подкрепа.

Случаят на Беларус пред Международния съд

В резолюцията Парламентът също така подчертава необходимостта да се разгледа възможността за отнасяне на случая на Беларус в Международния съд във основа на престъпленията, извършени срещу народа на Беларус в огромен мащаб от режима на нелегитимния диктатор Александър Лукашенко. Това трябва да се направи въз основа на нарушения на Чикагската конвенция, Конвенцията от Монреал и Конвенцията на ООН против изтезанията, извършвани от беларуската държава, се посочва в текста.

Членовете на ЕП продължават да осъждат и "репресиите, изтезанията и малтретирането на мирните хора в Беларус", които продължават, откакто избухнаха народните протести заради фалшифицираните президентски избори през август миналата година.

Необходими са повече санкции от страна на ЕС

Освен това в резолюцията се изразява съжаление, че наложените от ЕС икономически санкции са имали само частично въздействие върху режима на Лукашенко. Поради това тя настоятелно призовава държавите от ЕС да засилят допълнително целенасочените икономически санкции, като се съсредоточат върху ключови беларуски сектори, и да пристъпят спешно с петия пакет от санкции срещу беларуски лица и образувания, участващи в непреставащите репресии.

Евродепутатите призовават също така за недвусмислена подкрепа за беларуската демократична опозиция при организирането на свободни и честни избори под международно наблюдение. Те също така осъждат продължаващите сделки между Александър Лукашенко и руския президент Владимир Путин и отново подчертават, че е необходимо спешно да се разобличи подкрепата на Русия за бруталните репресии на Лукашенко срещу народа на Беларус, както и нейното участието в хибридните действия срещу ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във