Банкеръ Daily

Свят

Ще има трето гласуване на сделката на Мей за Брексит само при осигурено мнозинство

Джереми Хънт

Британското правителство ще поиска утре ново гласуване на сделката на министър-председателката Тереза Мей за Брексит само ако е сигурно, че разделената Камара на общините ще я подкрепи при трети опит. Това съобщи външният министър Джереми Хънт, цитиран от Ройтерс. 

В отговор на въпрос дали утре ще има ново гласуване, Хънт, който е в Брюксел за разговори с колегите си от ЕС, каза днес пред журналисти: "Надяваме се да има. Но трябва да сме сигурни, че ще имаме нужната бройка".

"Рискът от излизане без сделка, поне що се отнася до британския парламент, избледня, но рискът от парализа на Брексит не е", каза външният министър.

Според британския първи дипломат има известни признаци, че сделката на Мей ще бъде прокарана.

Подкрепящ Брексит британски депутат обаче каза, че много хора в парламента все още са против сделката на Мей за напускане на ЕС и че несъгласието им не е само към предпазния механизъм за ирландската граница.

"Това е много лошо споразумение", каза депутатът Джон Редуд по радио Би Би Си. "Твърде много хора споделят моята загриженост, че нямаме нужда от този вид обвързващ договор. Става дума за много хора и те не са само от ERG (The European Research Group/Европейската изследователска група, включваща депутати консерватори, които са срещу членство в ЕС), които са особено силно се стремят да издействат правилния Брексит", добави Редууд, цитиран от Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във