Банкеръ Daily

Свят

Ще има нов референдум за независимост на Каталуния

Лидерът на Каталуния Ким Тора заяви, че ще има нов референдум за самоопределение на испанската област, предаде Ройтерс.

През последните три дни Каталуния е разтърсвана от протести, след като Върховният съд на Испания осъди на затвор девет сепаратистки лидери заради неуспешния опит за обявяване на независимост през 2017 г. с незаконен референдум.

В реч в регионалния парламент Тора каза, че твърденията, че каталунските сепаратисти прибягват до насилие, са неверни.

Снощи протестиращи замеряха полицията с коктейли "Молотов" и запалиха коли, отбелязва Ройтерс.

Протести на сепаратисти в Каталуния отново прераснаха в безредици снощи, когато демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията, а на телевизионни кадри се видяха горящи коли и барикади в Барселона, предаде ДПА.

Полицията в североизточния испански регион, където неразрешен от централните власти референдум за независимост предизвика конституционна криза преди две години, каза, че демонстранти са замеряли органите на реда с бомбички, камъни и с предмети, съдържащи киселина.

Това е третият пореден ден на протести след спорното решение на Върховния съд по-рано тази седмица да даде дълги присъди затвор на девет сепаратистки лидери за ролята им в референдума от октомври 2017 г.

Регионалният лидер Ким Тора призова незабавно да бъдат спрени насилствените прояви в Барселона, предаде Франс прес.

"Не можем да позволим инциденти като тези, които виждаме по улиците. Това трябва да спре незабавно", каза Тора в ефира на регионална телевизия.
Петдесетина души са получили медицинска помощ, а най-малко 20 са задържани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във