Банкеръ Weekly

Свят

Ще има ли край английската приказка

Докато британският бизнес и правозащитниците настояват за нов референдум дали страната да остане в Европейския съюз, премиерът Тереза Мей е все по-уверена, че е на финалната права на изгодна сделка с Брюксел. На 5 ноември тя обяви, че окончателното споразумение е готово почти на 95 процента. Мей дори каза, че почти е намерено решение и за границата на Северна Ирландия.

До излизането на Великобритания от общността остават по-малко от пет  месеца, а британците и чужденците на острова вече са наясно, че най-вероятно участват във филм без happy еnd. Тереза Мей определи притесненията им като преувеличени,  въпреки че последното социологическо проучване я опроверга. Изявлението й съвпадна с публикуването на най-голямата анкета за настроенията спрямо Brexit, проведена от агенция "Сървейшън"  след референдума през 2016-а. Според сондажа 105 от общините, гласували преди две години за напускане на ЕС, днес са готови да подкрепят оставането в съюза. Петдесет и четири от запитаните са заявили, че искат Великобритания да продължава да е негов член, а 46% отново са поискали напускане. Коментирайки резултатите от анкетата, заместник-министърът на правосъдието Дейвид Гоук изтъкна, че напускането на Евросъюза без сделка ще е икономически неизгодно и за съжаление  това вече е ясно на всички.

Междувременно близо 70 водещи бизнесмени и икономисти подписаха призив за втори референдум. Техните аргументи са, че поддръжниците на излизането от общността не са изпълнили обещанията си. "На бизнеса беше обещано, че и в бъдеще ще съществува безпрепятствена търговия с ЕС - отбелязват те. Беше му обещана и сигурност, която да гарантира бъдещето на дългосрочните инвестиционни планове. Вместо това сме изправени пред един Brexit с непредвидими, сурови, а може би и разрушителни последици."

Анализаторите обаче са абсолютно убедени, че път назад няма и бомбата в икономическия живот вече е активирана. Първи изпитват трусовете на гърба си имигрантите. Ресорният министър Каролин Ноукс съобщи пред една от парламентарните комисии, че предприятията ще трябва да направят проверки, за да гарантират, че европейските им служители все още имат право да работят на Острова след напускането на съюза. Затова някои работодатели, които искат да си спестят евентуалните проблеми в бъдеще, настояват кандидатстващите за работа да са британци. През последните месеци британското правителство не предостави никакви подробности какво ще се случи с правата на 3.6 млн. граждани на ЕС в Обединеното кралство. Единственото, с което те разполагат, е едно обещание на Тереза Мей, направено през октомври.

Позицията на Брюксел остава принципна - без отстъпки за Лондон. Новото бе оповестено от ръководителя на екипа за преговорите с Лондон Мишел Барние. Той предложи преходният период след излизането на Великобритания да бъде удължен с една година, за да се реши въпросът с границата между Ирландия и Северна Ирландия - основният препъникамък в дискусиите. Според него са необходими още усилия за решаването на въпроса как да бъде избегнато създаването на нова граница между Ейре, която е член на ЕС и НАТО, и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство. Въпреки тази отстъпка обаче Барние категорично опроверга Мей, че е постигнато споразумение за финансовите услуги. Така че играта между Брюксел и Лондон продължава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във