Банкеръ Daily

Свят

Ще дават по 20 хил. евро на хървати, връщащи се от ЕС

Андрей Пленкович

По време на посещението си на полуостров Истрия премиерът на Хърватия Андрей Пленкович обяви, че правителството подготвя нови мерки с цел демографско съживяване на страната, съобщават хърватските медии. Правителствената мярка "Аз избирам Хърватия" ще улесни тези хървати, които се завръщат от чужбина и искат да започнат свой бизнес в страната, както и гражданите, които искат да преместят бизнеса си от по-развитите райони на Хърватия към по-слабо развитите.

Завръщащите се от страни от Европейския съюз могат да разчитат на стимул за самостоятелна заетост в размер на 150 000 куни /близо 20 хиляди евро/. Те ще получат и допълнителни 50 000 куни /6650 евро/ за завръщането си. Гражданите, които искат да преместят бизнеса си от развити в по-слабо развити райони на страната, също ще получат допълнителна сума от 25 000 хърватски куни /3323 евро/ за преместването си.

Правителствената мярка "Аз избирам Хърватия", както и други нови активни мерки за заетост, трябва да бъде представена на заседанието на правителството утре, 23 декември. В другите мерки са включени увеличаване на сумите за самостоятелна заетост в зелени и дигитални индустрии до 150 000 куни, като нейната продължителност е две години. Мярката засяга преди всичко преработващата промишленост, доставката на електроенергия и газ, строителството и дейностите по обновяване на околната среда. За да се насърчи заетостта на социално слаби и инвалиди ще бъдат съфинансирани разходите за техните заплати на работодатели, които извършват зелени и дигитални дейности - до 45 000 хърватски куни /6000 евро/ годишно на тези, които са приели на работа социално слаби и до 70 000 куни /9300 евро/ за приелите хора с инвалидност.

Предвижда се Управителният съвет на Хърватската служба по заетостта да приеме новите мерки следващата седмица, а ще се прилагат от 1 януари 2022 година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във