Банкеръ Daily

Свят

Ще дадат ли дата за преговори за членство в ЕС на Северна Македония, но не и на Албания?

За нови условия или дата за преговори само със Северна Македония, но не и с Албания, пита в. "Вечер".

Макар че е предвидено решението за преговори с двете страни да се вземе на 15 октомври в Люксембург, не е изключено на срещата на президентите и премиерите на страните членки германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон да се опитат да постигнат компромис.

Вестникът цитира агенция Ройтерс, според която са възможни две решения - да се поставят допълнителни условия за започване на преговори, или да се отделят Северна Македония и Албания и да се определи дата само за първата от тях.

В Македония може да се живее по-добре, посочва в. "Слободен печат". Това твърди премиерът Зоран Заев, който написа във Фейсбук, че развитието на страната ще бъде по-бързо само ако младите хора са ангажирани в нея.

"Северна Македония се променя към по-добро - тук може да се живее добре", написа Заев в социалната мрежа.

Половината от гражданите на Северна Македония смятат, че случаят "Рекет", който се отнася за изнудване на заподозрени от Специалната прокуратура, не е причина за предсрочни избори, пише в. "Независен весник". Това показва анкета на Института за политически проучвания в Скопие.

Според резултатите 44,7 процента от гражданите смятат, че не трябва да се организират избори заради Рекет, 36,3 мислят, че са нужни нови избори, а останалите не са дали определен отговор. 38 процента смятат, че определени хора в Специалната прокуратура са корумпирани, 37,9 - че прокуратурата е изцяло корумпирана, а 9,5 мислят, че Специалната прокуратура работи професионално.

Facebook logo
Бъдете с нас и във