Банкеръ Daily

Свят

Ще бъде ли предаден Тръмп от своите?

Съдбата на импийчмънта в Сената е в ръцете на републиканците

Разкаянието не е присъщо за Тръмп

Четиригодишният мандат на американския президент Доналд Тръмп изтича на 20 януари по пладне. Това е твърде скоро – и все пак в Конгреса на САЩ срещу него бе задействана безпрецедентна втора процедура за импийчмънт, една година след като Сенатът отхвърли предишното искане на Камарата на представителите за отстраняването му от поста му.

За разлика от първия импийчмънт, свързан със скандалния телефонен разговор на Тръмп с украинския президент Володимир Зеленски на тема "военна помощ за Киев срещу компромат за Байдън и сина му Хънтър", който републиканците отхвърлиха практически единодушно, на 13 януари десетима републикански конгресмени гласуваха "за" новия импийчмънт, мотивиран с подстрекателство към метеж. Това стана само седем дни преди встъпването в длъжност на 46-ия президент на САЩ Джо Байдън. За приемането на предложението бе нужно просто мнозинство в Камарата, което лесно бе постигнато – с 232 гласа "за", 197 "против" и петима не гласували.

За да бъде наистина отстранен Тръмп обаче, са нужни гласовете на две трети от сенаторите. Най-малко 17 републиканци в Сената трябва да гласуват за преждевременното прекратяване на пълномощията на отиващия си на 20 януари държавен глава, показват изчисленията.

Решаваща ще е ролята на лидера на мнозинството в Сената Мич Макконъл (който от 20 януари ще е лидер на малцинството на републиканците), а той не е доволен от Тръмп. След щурма на Капитолия Макконъл заяви, че повече никога няма да разговаря с него и най-важното – определи провокационното му поведение като "достойно за импийчмънт". Ако наистина иска отстраняването на Тръмп, би могъл да го постигне, смятат източници от Сената – тъй като

влиянието на Макконъл сред републиканците е огромно.

Опитният републикански политик вече даде да се разбере, че Тръмп повече не е безусловният лидер, зад когото четири години стоеше партията. Време е да се върви напред, време е да се търсят нови лидери, заяви той. Така че не е невъзможно Сенатът да признае Тръмп за виновен постфактум, след изтичането на мандата му – така да се каже, за историята. В миналото са приемани вотове на недоверие за политици, които вече не са на власт, но никога – за президент.

Мич Макконъл

А дали това може да стане преди инаугурацията на Байдън? До 19 януари Сенатът е във ваканция и за да бъде тя прекратена, е нужно съгласието на всички сенатори, а Макконъл се обяви против свикването на извънредна сесия – тоест Тръмп ще изкара мандата си докрай.

Изявлението на Макконъл бе коментирано като "повратно". Наистина, републиканският лидер не каза, че ще гласува за отстраняването на Тръмп, но определяйки действията му като "достойни за импийчмънт", той

развърза ръцете на онези свои съпартийци,

които искат да го направят.

Предния ден преди гласуването да импийчмънта, на 12 януари Камарата на представителите прие резолюция, призоваваща вицепрезидента Майк Пенс да отстрани Тръмп в съответствие с 25-ата поправка на конституцията – заради неспособност на президента да изпълнява задълженията си – и временно да поеме функциите на Тръмп. В писмо до конгресмените Пенс обаче обясни, че няма да участва в "политически игри" и да направи стъпка, водеща към засилване на разделението в страната.

Според журналисти от "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост" в навечерието на утвърждаването на резултатите от президентските избори в Конгреса между Тръмп и Пенс е имало остър телефонен разговор. "Можеш да останеш в историята или като патриот, или като..." (Тръмп употребил тук нецензурен израз.) Но Пенс отговорил, че не може да отмени резултатите от вота в Избирателната колегия, тъй като в случая ролята му е церемониална. Тръмп пък публично осъди вицепрезидента си на митинга в деня на утвърждаването на гласуването, а тълпата негови привърженици, втурнала се към Капитолия, призоваваше

"Да обесим Пенс".

Въпрос на трактовка е дали вицето два пъти си "изми ръцете" – веднъж, като отказа да анулира резултатите от президентските избори, и втори път – като отказа да отстрани Тръмп в съответствие с 25-ата поправка – или напротив, постъпи като принципен политик, зачитащ духа на законите.

Дъщерята на бившия вицепрезидент Дик Чейни, най-влиятелния политик в администрацията на Джордж Буш-младши – Лиз Чейни, която е член на Камарата на представителите от Уайоминг, пък заяви преди гласуването за импийчмънта: "Никога президент на Съединените щати не е предавал така поста си и клетвата, дадена пред конституцията. Ще гласувам за импийчмънт". Решението й е било свързано с драматично телефонно позвъняване от баща й. Бившият вицепрезидент гледал по телевизията речта на Тръмп на 6 януари в парка Елипс, непосредствено преди щурма на Капитолия.

Ричард Чейни се обадил на дъщеря си

и я предупредил, че е подложена на словесни нападки от президента. На митинга Тръмп призовал привържениците си да "се отърват" от Лиз Чейни – каквото и да означава това.

В случай че бъде признат за виновен от Сената, Тръмп ще бъде лишен от пожизнената президентска пенсия в размер на 200 хил. долара годишно, осигурен от държавата годишен бюджет за пътувания, както и за негов офис и екип. Възможно е да бъде лишен и от пожизнена охрана, макар че по този въпрос липсва прецедент. По-важното е, че с отделна резолюция на Сената, за която е необходимо само обикновено мнозинство, може да му бъде забранено да участва в бъдещи президентски избори и изобщо да заема каквато и да било изборна длъжност. Тази забрана може да има голямо значение, като се има предвид, че Тръмп вече спомена, че може отново да се кандидатира за президент през 2024-а – перспектива, която не само тревожи мнозина демократи, но и обърква плановете на други представители на републиканците, които виждат самите себе си в Овалния кабинет през януари 2025-а. И не е изключено наблюдаваната промяна в подкрепата за Тръмп от съпартийците му да е свързана именно с тези амбиции.

Самият Тръмп не показа

никакви признаци на разкаяние

след безредиците във Вашингтон. В коментар за случващото се в Конгреса той определи опита за импийчмънт като "лов на вещици", който предизвиква у него ужасен гняв и нанася огромни вреди на страната, и заяви, че категорично се обявява против всякакво насилие.

Това, че собствената му партия отвръща взор от него, очевидно не го тревожи. Отличителното за политиците изкуство да слизат от сцената навреме явно не е присъщо за човека, определящ себе си като "стабилен гений", живеещ в света на собствените си фантазии и принципно непризнаващ никакви свои грешки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във