Банкеръ Daily

Свят

Щатът Мисури заведе дело срещу Китай заради коронавируса

Главният прокурор на Мисури Ерик Шмит

Мисури е първият американски щат, който съди китайското правителство заради кризата с коронавируса, заявявайки, че отговорът на огнището, тръгнало от Ухан, е довел до опустошаващи икономически загуби за щата, предаде Ройтерс.

Гражданският иск, заведен във федерален съд от главния прокурор на Мисури Ерик Шмит, посочва като основание небрежност, освен другите обвинения. В жалбата се казва още, че Мисури и жителите му потенциално са понесли икономически щети в размер на десетки милиарди долара и искат компенсация за това.

„Китайското правителство излъга света за опасността и заразната природа на Covid-19, затвори устата на информатори и не положи особени усилия да спре разпространението на заболяването“, заяви в становище републиканецът Ерик Шмит, цитиран от БНР.

Президентът Доналд Тръмп първоначално хвалеше Китай и колегата си Си Дзинпин за реакцията на коронавируса. Но скоро след това заговори за „китайския вирус“ и през последните дни втвърди тона си към Пекин.

Китай е изправен и пред други подобни дела в американски съдилища.

Експерти по международно право обаче не виждат особена възможност те да бъдат спечелени. 

В реакция китайското МВнР нарече заведеното дело издевателство над съдебното производство.

„Тези т.нар. обвинения нямат никакви фактически и реални основания. Максимално открито и прозрачно сме информирали САЩ, други държави и Световната здравна организация за хода на развитието на епидемиологичната ситуация и борбата с разпространението на вируса“, подчерта говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във