Банкеръ Daily

Свят

Щайнмайер: Свършено е с досегашния световен ред

С избирането на Доналд Тръмп окончателно се приключва със стария свят от ХХ век. Това заяви външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер в статия В "Билд ам зонтаг" по повод встъпването в длъжност на новия американски президент.

Какъв световен ред ни очаква през ХХI век, как ще изглежда светът на утрешния ден - това са въпроси без отговор, според него.

Щайнмайер, който ще наследи Йоахим Гаук като президент на Германия, казва още, че много неща са заложени на карта, че на власт е дошъл не само Тръмп, но и неговият екип, както и че при смяна на властта възникват съмнения, неувереност и много въпроси за курса на Вашингтон.

"Знам, че трябва да се готвим за сложни времена, за известна непредвидимост и неувереност. Но залагам на това, че във Вашингтон ще намерим внимателни слушатели, които разбират, че дори големите държави се нуждаят от партньори и са готови да вървят по свой път заедно с добри приятели и надеждни съюзници", допълва външният министър.

Той казва, че страната му ще търси диалог с новата администрация, като ѝ представи ценностите и интересите на Германия и очакванията за укрепване на партньорството между Европа и САЩ. "Свободна търговия, обмяна на хора, стоки и идеи и отворен свят, съвместна борба с екстремизма и тероризма, тясно и основано на доверието трансатлантическо сътрудничество, базирано на общи ценности - това са водещите пунктове на дневния ни ред."

Веднага след встъпването в длъжност на Тръмп канцлерът Ангела Меркел каза, че съдбата на Европа е в собствените ѝ ръце и че Берлин ще търси компромиси с екипа на Тръмп, на първо място относно разходите за отбрана и търговията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във