Банкеръ Daily

Свят

Щайнмайер попари надеждите на Грузия за бързо приемане в ЕС и НАТО

Германия ще подкрепи стремежа на Грузия за присъединяване към Европейския съюз и НАТО в дългосрочен план, каза днес германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, като попари надеждите на кавказката република за бързо приемане в двете организации, предаде ДПА.

Щайнмайер заяви, че е "добре запознат, че Грузия не живее в спокойно обкръжение", очевидно имайки предвид отцепническите области Южна Осетия и Абхазия.

Според него прилагането на пакета от мерки, договорен между Грузия и НАТО за приближаване на страната до стандартите на НАТО, в никакъв случай не е безцелно.

Щайнмайер, който пристигна на тридневно посещение в Грузия, отбеляза, че германската и грузинската армия вече работят заедно, например в Афганистан. А по отношение на ЕС той изтъкна, че положението след вероятния Брексит няма да стане по-леко.

Грузинската президентка Саломе Зурабишвили заяви след среща с Щайнмайер, че Грузия разчита на подкрепата на Германия и на Запада за успокояване на конфликта с Русия заради поддържаните от Москва отцепнически области.

Тя изрази разбиране за факта, че е необходимо да се подхожда внимателно към желанието на Грузия за присъединяване към НАТО, не само от гледна точка на реакцията на Русия. Но също така напомни, че Москва неуспешно се е противопоставяла на приемането на балтийските държави в алианса през 2004 г.

Предвижда се при посещението си Щайнмайер да разговаря също така с грузинския министър-председател Гиорги Гахария и с председателя на парламента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във