Банкеръ Daily

Свят

Щайнмайер отива да успокоява Турция

Външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер ще посети днес Турция, за да се срещне с представители на властта и общественици. Целта на визитата на високопоставения дипломат е да намали напрежението между Анкара и Европейския съюз от последните дни, съобщава БНР. 

Напрежението в отношенията между Европейския съюз и Турция се засили, след като в началото на месеца част от лидерите на турската опозиция бяха задържани във връзка с разследване срещу кюрдски терористи. Съпредседателите на прокюрдската Демократична партия на народите Селяхатин Демирташ и Фиген Юксекдаг са само двама от десетките хиляди задържани след неуспешния опит за преврат от 15 юли.

"Мисля, че е не само добре, но и вече крайно време да спрем да си говорим с турското правителство по телефона или през телевизионните камери. Тези разговори няма да са лесни, но имаме много за обсъждане. Затова ще се опитаме да използваме деня по най-добрия начин", заяви Щайнмайер по повод пътуването си.

Междувременно турски съд отхвърли жалбата на Селяхаттин Демирташ срещу поставянето му под арест по обвинения в тероризъм. 

Други деветима депутати от партията също бяха арестувани, като и те отхвърлят отправените срещу тях обвинения, свързани с тероризъм. Агенция Доган цитира адвоката на Демирташ, че ще внесе жалба в  Конституционния съд след решението на съдиите в Диарбекир.    

Facebook logo
Бъдете с нас и във