Банкеръ Daily

Свят

Щайнмайер и Чавушоглу се сдърпаха в Анкара

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и турският му колега Мевлют Чавушоглу влязоха в публични пререкания при визитата на германския дипломат.

При пристигането си в Анкара тази сутрин Щайнмайер увери, че Германия и Европа застават до Турция в борбата с тероризма, не само срещу "Ислямска държава", но и срещу Кюрдската работническа партия (ПКК), но са обезпокоени от масовите арести и отношението към медиите в Турция. Той подчерта, че Германия остро осъжда опита за преврат в Турция през юли.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза от своя страна, че на турците им е дотегнало снизходителното отношение в преговорите за присъединяване към ЕС. Чавушоглу допълни, че има дела срещу 4500 членове на ПКК в Германия, но само трима са били изпратени обратно в Турция.

Щайнмайер отговори, че не му е известно наличието на такива дела.

Германия се опитва да подобри спешно отношенията си с Турция, каза германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Той подчерта, че Германия е против прекратяването на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС. Той посочи също, че германските депутати трябва да имат възможност да посещават войниците в базата Инджирлик.

Напрежението в отношенията между Европейския съюз и Турция се засили, след като в началото на месеца част от лидерите на турската опозиция бяха задържани във връзка с разследване срещу кюрдски терористи. Съпредседателите на Демократичната партия на народите Селяхатин Демирташ и Фиген Юксекдаг са само двама от десетките хиляди задържани след неуспешния опит за преврат от 15 юли.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във