Банкеръ Daily

Свят

Щайнмайер е в Полша за 30 г. от договора за приятелство

Франк-Валтер Щайнмайер и Анджей Дуда (ПАП)

Полският президент Анджей Дуда приветства германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер с военни почести при пристигането му днес във Варшава за отбелязване на 30-ата годишнина от сключването на договора за сътрудничество между двете съседни страни, предаде ДПА.

Двамата президенти определиха визитата като "знак, че се сближаваме и заедно гледаме напред" въпреки трудностите в отношенията между двете правителства.

След разговорите си с Дуда се предвижда Щайнмайер да положи венец пред паметника на незнайния воин. Планирана е и дискусия с младежи от двете страни.

Германия и Полша подписаха Договор за добросъседство, приятелство и сътрудничество на 17 юни 1991 г. в края на Студената война. Сред разпоредбите на договора е нерушимостта на границите, определени след Втората световна война.

Сред настоящите спорни въпроси между двете страни е строителството на газопровода "Северен поток-2", свързващ Германия директно с Русия, което е близо до завършването си.

Малко преди визитата съветник на Дуда призова за построяването на планиран мемориал в Берлин в памет на полските жертви на нацистите.

Управляващата в Полша партия "Право и справедливост" нееднократно е повдигала въпроса за репарации за понесените от страната жертви и щети по време на Втората световна война, отбелязва ДПА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във