Банкеръ Daily

Свят

Шрьодер се оттегля от борда на "Роснефт"

Герхард Шрьодер

Бившият канцлер на Германия - Герхард Шрьодер - напуска поста си на председател на руската държавна компания "Роснефт" под силен натиск и след настойчиви призиви от различни посоки да скъса връзките си с руския президент Владимир Путин заради руската инвазия в Украйна. 

Шрьодер, който е социадемократ, както и сегашният канцлер Олаф Шолц, ръководеше управляващата коалиция със Зелената партия от 1998-а до 2005-а. Шрьодер посрами Социалдемократическата партия след като отказа да се дистанцира от Путин, както и от предложените му привлекателни длъжности в държавни руски енергийни компании.   

В официално изявление на 20 май "Роснефт" съобщи, че 78-годишният Шрьодер не може да остане на поста си. Според корпоративните правила на дружеството, мандатът му приключва през юни когато ще се проведе общото събрание на акционерите, на което ще бъдат гласувани кандидатите за фирмения борд. Засега все още не е ясно дали Шрьодер ще се откаже и от позицията си на председател на комитета на акционерите на консорциума "Северен поток", изградил газопровода "Северен поток 2" от Русия до Германия, чието одобрение сегашният германски канцлер блокира през февруари.   

Шолц увеличи на 19 май натиска върху Шрьодер да се откаже от ръководните си позиции в двете дружества. И одобри решението, което германските законодатели от управляващата коалиция взеха през тази седмица да отнемат издържания с публични средства офис на бившия канцлер в долната камара на германския парламент и да прехвърлят персонала на други места заради връзките с Путин. Всички германски лидери имат право на финансиран от държавата офис когато напуснат правителството. Германски медии съобщиха, че Шрьодер получава солидно възнаграждение от работата си в руските енергийни компании, надхвърлящо разходите от 400 хил. евро на германските данъкоплатци за офиса. Решението не засяга пенсията на бившия канцлер от 7 хил. евро на месец.   

През април ръководството на Социалдемократическата партия настоя Шрьодер да напусне политическата сила и обяви, че процедурата по изключването му е в ход. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във