Банкеръ Daily

Свят

Шрьодер: Износът на украинско зърно може да доведе до мир

Сделката между Москва и Киев за деблокиране на износа на украинско зърно може да проправи път към възможно прекратяване на огъня в конфликта, който продължава вече пет месеца, смята бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, който е приятел на руския президент Владимир Путин, предаде Ройтерс.

Първият кораб, натоварен с украинско зърно, потеглил от украинско пристанище след началото на войната, вчера успешно хвърли котва край бреговете на Турция е днес предстои да му бъде направена инспекция.

Добрата новина е, че Кремъл иска решение чрез преговори, заявява Шрьодер в публикувано днес интервю за германския седмичник списание "Щерн" и електронната медия Ер Те Ел. Той добавя, че миналата седмица се е срещнал с Путин в Москва.

Първи успех е сделката за зърното, може би това може да се разшири бавно към прекратяване а огъня, каза Шрьодер в интервюто си.

Шрьодер беше федерален канцлер от 1998 до 2005 г. Той критикува войната в Украйна, но отказа да осъди Путин.

Шрьодер изтъква в интервюто си, че бъдещето на Донбас е сложно. В традиционния промишлен център в Източна Украйна се водят тежки сражения.  "Трябва да бъде намерено решение, базирано на швейцарския кантонален модел", казва Шрьодер. Той добавя, че предстои да се види дали Путин ще се върне към предвоенната "линия на съприкосновение" при прекратяване на огъня.

Швейцария има 26 полуавтономни кантона или провинции. Решения за ключови проблеми като този с Крим, анексиран от Русия през 2014 г., биха могли да бъдат намерени с течение на времето, "може би не за 99 години, като в Хонконг, а през следващото поколение", посочва Шрьодер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във