Банкеръ Daily

Свят

"Шпигел": Сделката на ЕС с Турция за бежанците може да се провали

Има документ на ЕК, от който става  ясно, че сделката на ЕС с Турция за бежанците може да се провали. Това се твърди в публикация на германското издание "Шпигел". Не всички членки на общността смятат да платят втората част от паричната помощ за Анкара, въпреки че се договориха за това на срещата с Ердоган във Варна, се казва още в публикацията.

Договорът между Европейския съюз и Турция беше сключен преди две години. Според него при затваряне на границата Анкара ще получи помощ от 6 млрд. евро на два транша, които се плащат по схемата една трета от ЕС, две трети от страните-членки, като всяка членка плаща сума според броя на населението и бюджета си. 

Разследване на сп. "Шпигел" и медийните му партньори от Мрежата за европейско разследващо сътрудничество обаче показва, че далеч не е сигурно кой ще плати втората сума от 3 млрд. евро. Журналистите са се добрали до документи и кореспонденции на Брюксел с държавите членки, в които се спори за това дали въобще да се превежда тази сума. Много страни членки направо отказали да се включат във втория транш. Като причина посочили неизпълнение на договор от страна на Турция, която се ангажирала с част от парите да построи училища и болници, но засега не го е направила. 

В общо писмо до Брюксел Германия, Франция, Австрия, Швеция, Дания и Финландия настояват вторият транш да се плати изцяло от бюджета на ЕС. Юнкер е отхвърлил предложението им. В резултат на това и на липсващата прозрачност при управлението на парите, отпуснати на Турция, някои страни членки дори заплашили, че ще излязат от договора с Турция. 

В същото време от документите става ясно, че Анкара си прави планове дори и за трети транш пари от Европейския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във