Банкеръ Daily

Свят

"Шпигел" обвини румънския президент в национализъм

Клаус Йоханис

Германското списание "Шпигел" публикува вчера критична статия по адрес на румънския президент Клаус Йоханис във връзка с коментарите му миналата седмица относно проект за автономия на населен предимно с етнически унгарци район в Трансилвания, пише в. "Адевърул".

Изданието напомня, че в изявленията си след приемането на проектозакона в Камарата на депутатите Йоханис обвини Социалдемократическата партия (СДП), че "се бори в тайните бюра на парламента да даде Трансилвания на унгарците".

В началото на статията, озаглавена "Един подстрекател като лауреат", "Шпигел" напомня, че румънският президент беше удостоен с награда "Карл Велики", която се присъжда за действия в полза на единството на Европа. "Настоящият лауреат на наградата обаче подстрекава срещу унгарското малцинство в Румъния. Това напомня за едни мрачни времена", пише списанието.

"Президентът на Румъния Клаус Йоханис беше възприеман в миналото като политик, който устояваше на националистическите изкушения. В Източна Европа тези изкушения са правило сред държавните и правителствените ръководители", посочва изданието, като отбелязва, че поради тази причина му е била присъдена наградата "Карл Велики" за тази година.

"Шпигел" напомня, че Йоханис принадлежи към германското малцинство в Трансилвания, което през Втората световна война е било обвинявано колективно във фашизъм, и също като останалите малцинства в страната е преминало през тежки изпитания по време на диктатурата на Чаушеску.

Но сега самият Йоханис играе политическа игра с едно от най-грозните клишета, използвани от румънските националисти - митът, че Унгария се мъчи да отцепи Трансилвания и че използва унгарското малцинство в Румъния като "пета колона", пише германското списание. То цитира изявлението на Йоханис след приемането на проекта за автономия на Секуйския край в долната камара на парламента: "Докато ние се борим с пандемията, СДП, великата СДП, се бори в тайните бюра на парламента да даде Трансилвания на унгарците (...) Какво ли ви е обещал лидерът в Будапеща в замяна на този сделка?"

"Шпигел" напомня, че конспиративната теория за отцепването на Трансилвания е довела почти до избухването на гражданска война през март 1990 г. "Последната изява на Йоханис е безпрецедентна в посткомунистическия период на Румъния. Безпрецедентно е един държавен глава на страна от ЕС да обвинява съседка от ЕС, че преследва сепаратистки планове в разгара на епидемията от коронавирус", коментира списанието.

Изданието посочва, че голяма част от румънската общественост е била шокирана от изявлението на президента, а редица политици са го осъдили, виждайки в него подхлъзване към смутните времена на национализма. "Шпигел" посочва, че по-късно Йоханис е поискал извинение, както и че Националният съвет за борба с дискриминацията е бил сезиран.

Facebook logo
Бъдете с нас и във