Банкеръ Daily

Свят

"Шпигел": Излизането на Гърция от Еврозоната е почти неизбежно, ако СИРИЗА спечели изборите

Според списание "Шпигел" германското правителство смята, че излизането на Гърция от Еврозоната е почти неизбежно, ако лявата опозиционна партия СИРИЗА, водена от Алексис Ципрас, спечели изборите на 25 януари.

Ако Гърция излезе от Еврозоната при подобен вариант, то общата европейска валута ще го преживее и ще се справи, сочат анализите в Берлин. След кризата през 2012-та вече са създадени адекватни механизми за стабилност, които да предпазят цялата общност от ефекта на доминото. Още повече, че сочените за „проблемни” Ирландия и Португалия са прескочили прага на кризата.

Списание „Шпигел” задава обаче и реторичният въпрос дали Гърция, ако напусне еврозоната, може да остане член на ЕС, което се приема като сериозно предупреждение за предизборните обещания и политиката на евентуалните победители от изборите в Атина.

Междувременно стана ясно, че ако победи на парламентарните избори главната гръцка опозиционна партия СИРИЗА ще настоява пред кредиторите да опростят по-голямата част от дълга на страната, възлизащ на 322 милиарда евро. Това заяви лидерът на партията Алексис Ципрас в програмната си реч. По думите му, опрощаването може да стане с технически мерки, които нямало да ощетят народите на Европа, а ще бъдат реализирани с помощта на колективни европейски механизми.

Дългове на Гърция бяха опростени през 1953 година, същото ще бъде направено и през 2015-та, добави Ципрас. Лидерът на радикалната левица обеща още редица мерки, като безплатен ток и храна за минимум 300 хиляди домакинства, 13-та пенсия на пенсионерите, получаващи под 700 евро.

Засега в социологическите допитвания преди вота на 25-ти януари с около 3 % води СИРИЗА, следвана от партията "Нова демокрация" на гръцкия премиер Андонис Самарас. Но част от гласовете, както за управляващите, така и за опозицията, може да отидат за новата партия на бившия премиер Георгиос Папандреу, чието създаване бе обявено вчера.

Facebook logo
Бъдете с нас и във