Банкеръ Daily

Свят

Шотландското правителство: Тереза Мей се страхува от нов референдум

Шотландското ръководство заяви, че правителството на Тереза Мей се страхува от провеждането на нов референдум за независимост на Шотландия.

Заместник-лидерът на Шотландската национална партия Ангъс Робъртсън обвини управляващите във Великобритания консерватори, че се страхуват от мнението на шотландците. От изтекла информация за съдържанието на речта, която той ще произнесе на пролетната конференция на партията в Абърдийн, става ясно, че ще обяви, че премиерът Тереза Мей е "изпаднала в паника", отхвърляйки призивите за нов референдум за независимост. Самата Мей, която също ще държи реч, но пред нейната Консервативна партия в Кардиф, се очаква отново да изтъкне, че работи в името на цялата страна. Очаква се също тя да оповести документ под надслов "План Великобритания", който визира по-светло бъдеще за страната.

Новата словесна битка идва по-малко от 24 часа след като британското и шотландското правителство си размениха удари по повод на втори референдум за независимост на Шотландия. Първият министър на Шотландия Никола Стърджън настоя референдумът да се проведе през есента догодина, но британският премиер Тереза Мей отговори, че няма да даде разрешение за това преди края на преговорите за Брексит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във