Банкеръ Daily

Свят

Шотландският парламент гласува за безплатни дамски превръзки и тампони

Законодателството на Щотландия би предоставило безплатни дамски превръзки и тампони на определени обществени места като читалища, младежки клубове и аптеки, при прогнозни годишни разходи от 31,2 милиона долара, предаде "Ройтерс". Това е първата страна, която прави подобна стъпка.

Законопроектът за безплатни дамски продукти по време на менструация в Шотландия премина през първия си етап със 112 гласа "за", нито един против и един въздържал се. Сега законопроектът преминава към втория етап, където членовете на парламента могат да предлагат изменения. По време на дебата вносителката на законопроекта Моника Ленън заяви, че приемането му ще бъде "основен момент към приемането на менструацията за нещо нормално в Шотландия и изпращане на истински сигнал към хората в тази страна за това колко сериозно парламентът приема равенството между половете".

"Защо през 2020 г. тоалетната хартия се разглежда като необходимост, но продуктите за цикъл не са? Да бъдете наказани финансово за естествена телесна функция не е справедливо," заяви друг член на парламента Алисън Джонстоун.

През 2018 г. Шотландия стана първата държава в света, която предостави безплатни санитарни продукти в училища, колежи и университети. Санитарните продукти в Обединеното кралство в момента се облагат с данък 5%. Правителството на бившия премиер Дейвид Камерън заяви, че иска да сложи край на "данъка върху тампона", но че ръцете му били вързани от правилата на Европейския съюз, които определят данъчни ставки за определени продукти. Правителството обяви, че ще свали данъка през 2016 г., но това все още не се е случило.

По-рано във вторник Моника Ленън се присъедини към митинг пред шотландския парламент, който казва: "Достъпът до менструални продукти е право. Месечен цикъл." 

Facebook logo
Бъдете с нас и във