Банкеръ Daily

Свят

Шотландски съд отхвърли искането да принуди Борис Джонсън да поиска отлагане на Брексит

Днес шотландски съд отхвърли искането на жалбоподатели да принуди британският премиер Борис Джонсън да поиска отлагане на Брекзит, ако Камарата на представителите не одобри евентуално споразумение с Европейския съюз след по-малко от две седмици, предаде Ройтерс..

Борис Джонсън многократно се ангажира, че Великобритания ще напусне единния блок на 31 октомври (сегашния краен срок) и че той по-скоро ще умре, отколкото да иска всяко по-нататъшно удължаване на срока за Брексит, предаде БНР.

През миналия месец обаче парламентът на Обединеното кралство прие закон, който изисква премиерът да поиска ново отлагане, ако не успее да постигне сделка с ЕС до 19 октомври, освен ако не получи одобрението на законодателите за Брекзит без сделка.

Джонсън заяви, че ще спазва закона, но също така ще се придържа към обещанието си, че Великобритания ще излезе от блока до 31 октомври, без обаче да обясни това очевидно противоречие.

Жалбоподатели, които са против Брексит, помолиха Съда в Единбург, Шотландия, да издаде заповед, която да принуди премиера да спазва този закон, но в понеделник съдия Пол Кълън отхвърли тяхното искане.

Той каза, че уверенията, дадени пред съда от най-висш служител на британското правителство в Шотландия, означават, че това не е необходимо.

"Правителството приема, че при провеждането на своята политики трябва да спазва закона от 2019-а година", заяви съдията в своето днешно решение. "Тъй като е ясна заявената позиция на правителството пред съда, не е необходимо да се произнасят принудителни заповеди срещу него или срещу премиера", допълни съдия Кълън.

Адвокатът Джолиън Маугам, един от жалбоподателите, които поискаха подобна съдебна заповед, заяви, че във вторник ще обжалва това решение пред най-висшия съд на Шотландия, настоявайки за удължаване на срока на член 50 от Европейския договор, при положение че това не бъде направено от страна на премиера Джонсън.

Междувременно британският премиер Борис Джонсън заяви в понеделник, че последното предложение на неговото правителство за Брексит е било "много справедливо и разумно", настоявайки, че Брюксел е необходимо да направи компромиси, подобно на Лондон, за да се гарантира постигане на сделка.

"Готови сме да разговаряме с ЕС с бързи темпове, за да гарантираме сделка, така че да можем да продължим и да изградим ново партньорство между Обединеното кралство и ЕС, и ако това е възможно, Европейският съюз трябва да направи компромиси, каквито направи и Великобритания", посочи Джонсън.

Освен това премиерът повтори, че Обединеното кралство ще напусне блока на 31 октомври, като добави, че ще проучи днешното решение на шотландския съд по въпроса дали той може да бъде принуден да подпише писмо за удължаване на срока за Брексит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във