Банкеръ Daily

Таймс:

Шотландия с нов референдум за независимост догодина

Шотландското правителство вероятно ще започне подготовка за нов референдум за независимост, който да се проведе през следващата година, съобщава британският вестник "Таймс", цитиран от БНР.

Британското издание предполага, че първият министър на Шотландия – Никола Стърджън – ще използва задействането на член 50 от Лисабонския договор на ЕС от страна на Великобритания, за да агитира за ново гласуване за отделянето на Шотландия от Обединеното кралство. Трябва обаче да се има предвид, че шотландското правителство не може едностранно да свика референдум, тъй като се нуждае от съгласието на властите в Лондон.

Правителството на Великобритания се опита да опровергае информацията, отбелязвайки, че все още не е взело решение дали чрез задействането на член 50 Обединеното кралство ще обяви края на свободното движение на гражданите на ЕС. Според вестник "Дейли Телеграф" се очаква премиерът Тереза Мей да заяви, че след активирането на този член от Договора на ЕС европейските граждани, които пътуват до Великобритания, няма да имат автоматичното право на постоянен престой в страната.

Новината за евентуално насрочване на нов референдума за независимост в Шотландия доведе до натиск от продажби на британската лира при старта на днешната търговия. Паундът се понижи с 0,4% към 8-дневно дъно около 1,2391 долара, докато еврото поскъпна с 0,72% към едноседмичен връх от 0,8533 британски лири.

Facebook logo
Бъдете с нас и във