Банкеръ Daily

Свят

Шотландия предупреди, че скоро ще се върне в ЕС

Никола Стърджън

 Шотландия предупреди Брюксел да не "затваря вратата", защото скоро ще се върне в общността. Шотландската национална партия на премиера Никола Стърджън написа ще се бори за нов референдум за независимост и връщане в ЕС. Брексит промени правилата на играта. 

“Шотландия скоро ще бъде отново в Европа. Оставете лампата включена”, написа Стърджън в Туитър.

На референдума за Брекзит през 2016 година мнозинството от шотландците гласуваха за оставане в Европейския съюз, но тъй като в цяла Великобритания надделяха гласовете за напускане на блока, Единбург също трябваше да се раздели с Брюксел. Според Шотландската национална партия, след Брекзит в Шотландия е необходимо провеждането на нов референдум за независимост от Великобритания, пише Дойче Веле.

Допитване за отделяне на Шотландия вече се проведе през 2014 година. Тогава 55 процента от шотландците избраха да останат част от Обединеното кралство. Сега в Шотландската национална партия се надяват, че фрустрацията, която много шотландци изпитват заради Брекзит, би довела до различен резултат. По данни на вестник “Дъ Скотсмън” към декември подкрепата сред шотландците за идеята за независимост е достигнала рекордните 58 процента. 

За да бъде проведен повторен референдум, партията на Никола Стърджън първо трябва да спечели шотландските парламентарни избори през май. За момента тя е фаворит. Евентуалната победа на Шотландската национална партия ще увеличи натиска върху британското правителство да проведе втори референдум за независимост. Досега премиерът на Великобритания Борис Джонсън категорично отхвърляше възможността за такъв.

В навечерието на Коледа – на 24 декември 2020 г., Великобритания и Европейският съюз постигнаха съгласие за "историческо" търговско споразумение. 

Обединеното кралство вече няма да подлежи на правилата и регулациите на Единия пазар и Митническия съюз. Но с одобряването на споразумението за свободна търговия от страните-членки ще отпаднат квотите и тарифите за британски и европейски стоки. Фирмите, които изнасят стоки обаче ще трябва да се подготвят за връщане на митнически и гранични проверки. 

Извън единния пазар на ЕС фирмите за финансови услуги в Обединеното кралство ще бъдат лишени от „паспорта“, който им позволява да предлагат услугите си в целия блок. Те ще трябва да изчакат дали ЕС ще им предостави достъп. Но дори това да се случи, той може да бъде оттеглен по всяко време.

Дъблин, Франкфурт, Амстердам и Париж вече започнаха да оспорват господството на Лондон като финансов център на Европа. Редица компании, сред които JPMorgan Chase & Co. и Goldman Sachs Group Inc., вече са преместили около 7500 служители и 1,6 трилиона долара активи от Великобритания заради Brexit. Финансови източници разкриха, че американската банка “Морган Стенли” планира да премести активи за 120 млрд. долара от Ситито във Франкфурт.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във