Банкеръ Daily

Свят

Шотландия подготвя втори референдум за независимост

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън предупреди новия британски премиер Борис Джонсън, че ще продължи подготовката за референдум за независимост, защото неговите планове за Брексит ще навредят сериозно на шотландската икономика, предаде Ройтерс.

"Сега повече от всякога е важно в Шотландия да имаме алтернативна възможност. Ще продължим да правим приготовления, за да дадем на хората в Шотландия избора да станат независима страна. Шотландският парламент ще обмисли законодателство за референдум след лятната ваканция", казва Стърджън в писмо до Джонсън.

Вторият референдум за независимост трябва да се проведе в мандата на сегашния парламент, което означава преди май 2021 г., когато са парламентарните избори. За целта шотландското правителство ще внесе съответното законодателство за провеждането на втори референдум, което трябва да бъде прокарано преди края на тази година.

Новото законодателство не се нуждае от одобрението на британското правителство, но Великобритания трябва да каже "да" за референдума, за да няма съмнение за легитимността му.

Шотландия е част от Великобритания от сключването на историческия съюз с Англия през 1707 г. Първият референдум за независимостта на Шотландия се провежда на 18 септември 2014 г. Тогава  55 на сто срещу 45 на сто гласуваха страната да остане част от Великобритания.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във