Банкеръ Daily

Свят

Шотландия официално поиска провеждането на нов референдум за независимост

Никола Стърджън

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън е написала писмо до Тереза Мей, в което официално иска съгласието на британския премиер шотландците да гласуват на референдум за независимост, който да се състои преди излизането на Великобритания от ЕС, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че писмото е изготвено от Стърджън, след като във вторник тя получи мандат от регионалния парламент на Шотландия да започне процедура по насрочването през 2018 или 2019 г. на референдум за отделяне на Шотландия от Обединеното кралство. Централното правителство в Лондон трябва да даде съгласието си за произвеждане на такова допитване, но Мей предварително заяви, че ще отхвърли такова искане на Единбург.

На референдума за Брекзита през юни м. г. мнозинството от гражданите на Обединеното кралство се обявиха за напускане на ЕС. Но докато избирателите в Англия и Уелс гласуваха преобладаващо в подкрепа на Брекзита, мнозинството от избирателите в Шотландия и Северна Ирландия се обявиха против раздялата със съюза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във